Pgalaman Bersalin

Saya baru 34w 5d..Anak kedua... Masa 31w hari tu sy threatened preterm labour.. So dah complete inj. Utk matangkan paru2 baby dgn matangkan saraf serta delayedkn proses bsalin tu. Sebelum keluar wad, dr kata sy dah 1cm tp serviks msih tebal tp sgt lembut. Hari khamis lalu...sy masuk wad skali lg disbbkn contriction rasa nk push baby.. waktu discharge dr kata 1cm tp labour in progress. Hri ne.. sy g klinik swasta..memng khas utk ibu mgandung dan kanak2.. dr cek kata dah 3cm..kepala baby dah ke bwh. So sy pergi lh ke hosp.memandangkn baru 34w ++ risau kalau bsalin ada apa2 komplikasi sbb baby pramatang. Sampai kt hosp, Dr kata..xde pun bukaan 3cm. Bila sya tanya ..acctually berapa cm..x dpt jwpn pun just kata sy belum masa nak bersalin. Tapi skrg warded for observation. Utk pengetahuan semua.. sy jenis kalau bsalin..x sakit apa xcept pecah air ketuban ..bukaan 6cm++ Ada tak yang pernah bsalin mcm ne..

1 Balas

sy xd pengalaman mcm ni . tpi ank pertama sy dlu sy ke hos sbb tibe2 doc kata sy kne denggi . dorg check jln da bkk 4cm . tpi sy xd sebrg sakit . xd sebrg tnde brsalin . sy brsalin pn emegency czer mse tu sbb tibe2 bby da trberak pula dlm perot . tpi ank kedua sy xmcm tu plak . sy rse sakit contraction . dri 15mint 10mint lps tu 5 3 2mint . sakit pn makin kuat n kerap . xsemsti ny ank prtama xrse contraction tpi ank kedua pn xrse . sy ank ke 3 induce . pn sme xd rse sakit bukaan dh 3cm . tpi lps doc msok ubt induce . 1jam tu da rse sakit .