Kekeliruan Buku Pink

Hi, saya baru 1st time buka buku pink tapi di klinik swasta. Andaikata saya nak bersalin di hospital kerajaan...perlukah saya buka buku pink under kerajaan? Mohon pencerahan.. #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom #seriusnanya

7 Balas

Boleh tanya pada hospital yang awak nak bersalin tu. Sebab setengah hospital kerajaan bukan tak terima tapi nanti dia cuma bebel sikitlah sebab kadang check up swasta tak sama dengan cara kk atau kurang lengkap. Sebab kalau kita ada masuk hospital sebab bleeding ke apa, hospital kerajaan akan catit juga dalam buku pink kita

Better buka buku pink jg walaupun check up kt swasta sbb byk kes ade yg kena bersalin ceaser tapi x ckup bajet. Sbb biasanya hospital swasta biaya bersalin ceaser atas 10k. Klu x mampu nk byr dorg tolak ke hospital kerajaan. Sbb rmai org yg sy tgk mcm tu.

sya buka buku antenatal checkup d swasta ( buku pink kalau d kk , kalo swasta bukunya warna putih ) lps tue bersalin di hosp kerajaan, xda mslh.. dorg terima saja.. yg pntg details check up semua cukup..

kalau ada masa, bukak la tapi kalau dah ada buku swasta tu dah cukup memadai dah untuk bersalin swasta

Kat tempat sya boleh je buka buku swasta wrna putih, melahirkan d government.

klau kt tempat sy..wajib buka jg buku pink tu kt kk..wlau checkup skali pn

Tk perlu. Yg penting ada buku pink tu