Pentingkah Vaksin Tdap terhadap ibu hamil?

Saya baru 1st pregnt..so tak ada pengalaman,,skg kadungan saya da 31 week 3days memang wajib ke ambil suntikkan Vaksin Tdap sebelum masuk wad..? #firstbaby #pleasehelp

2 Balas

wajib tak sis.. better ambik vaksin sebab skrang banyak kes ibu preggy kena covid and trpaksa bersalin awal czer sbb nak ditidurkn..kalau ambil vaksin sekurang²nya stage yg kita kena tidak la ke tahap yang teruk paling² pun kuanrintin dirumah je..saya baru ambil vaksin 20w haritu tgh tnggu sec dose 19/8 ni.. takde simptom teruk pun saya cuma pening je sehari lepas ambil vaksin lepstu dah okey.. jangan takut ambil vaksin okey untuk lindungi diri kita dgn baby

Amik suntikan vaccine tak wajib tapi amat digalakkan lebih lebih lagi untuk ibu hamil sebab sekarang banyak kes ibu hamil positive covid dan meninggal .. antibody sewaktu hamil lebih rendah jadi mudah terkena jangkitan apa pun .. apapun boleh ruju dengan doctor tentang vaccine sebab ada certain weeks yang boleh cucuk vaccine