Perjalanan jauh

Saya bakal berjalan jauh dari johor ke perak dan amik masa yg panjang . Ada tips tak untuk anak umur 5bulan supaya tak meragam dalam kereta ?#bantusharing #tolongjawab

13 Balas

sebolehnya berjalan waktu tido baby, atau sekurang2 separuh perjalanan tu adalah waktu tido baby, baby dlm carseat biasanya lagi mudah terdodoi, tambah lg kalau mmg dah masuk waktu tido dia.. pastikan alert dgn waktu menyusu dia jugak, kalau df, plan siap2 perjalanan agak2 dekat mana nak stop.. kalau boleh minum botol, boleh ready dah susu agak2 dah nak dekat waktu minum dia, supaya xde la dah melalak lama, kita pulak baru nak kelam kabut bancuh.. selain drpd tu prepare mainan, jgn bg semua mainan serentak, sebolehnya tak perlu bg selagi tak ada tanda2 mula bosan, supaya panjang masa dia kita boleh drag dan bg mainan.. boleh beli buih belon jugak, kalau anak saya, ni mmg benda paling last sekali saya akan bg, lepas dah main, dah nyanyi2, dah makan dan susu semua serba tak kena, mmg terhibur jugak la sejam 2 jam..

saya selalu juga travel jauh ni kadang tu dalam kereta 6-7 jam kalau traveling. hmm experience saya firstly anak sis baru 5 month kan so tak perlu bawa makanan hanya susu kan..kalau sis bagi fm kenelah bawa susu fm tu..alert dengan waktu nap dia and time dia nyusu.. if ade carseat better taruk dalam carseat supaya baby tak penat direba sahaja. if ada mainan kesukaan dia ..bawa la 1-2 utk dia main supaya hilang Bosan dia..sesetengah baby ni kalau berjalan travel dlm kereta dia senang tidur . Good luck sis 👍oh ya kalau ade RNR .. berenti la sekejap ambil angin 😃

Saya pun baru bawak balik twins saya umur 1 bulan dari johor ke terengganu. Alhamdulillah ok. Sebelum masuk kereta tu baca doa, standby susu pampers semua. Bertolak awal so takder la sampai lewat malam, risau baby ni. Kalau nak berhenti rnr, berhenti tempat orang ramai pastu baby duduk dalam kereta je. Sunyi2 ni bahaya risau ketegur huhu. Drive safely, biar lambat asal selamat. Kami perjalanan 7 jam pun jadi 9 jam sebab risau tambah dengan hujannya. Semoga selamat sampai ke destinasi

Saya JB - Selangor . Perjalanan biasa mengambil masa 4-5jam . Baby biasa saya letak dalam carseat . Leka kan dengan mainan fav dia . Dan standby susu puting . Alhamdulillah sekarang baby dah 11bulan dia takde meragam duduk dalam carseat . Bila berhenti , kalau baby jaga baru suami angkat buat regang badan baby , amik udara luar seketika . Berhenti untuk isi minyak dan tandas sahaja .

Wajib sediakan kudapan anak. Sebab anak cepat bosan kalau tak ada yang boleh kunyah untuk lekakan diri dia. Bawak mainan kesukaan anak tapi tak perlu banyak. Pempes, tisu basah, plastik sampah, tisu kering wajib ada (lagi bagus lletak berdekatan dengan kita yang mudah nak capai). Kalau anak minum FM, bawak keperluan yang cukup untuk susu botol.

mcm sye kerap ulang alik mersing-sepang. sye letak je baby dlm carseat. sis kena alert waktu menyusu & tido dia. slalu 2jam perjalanan sye akan benti untk salin pampers and bwk baby amek angin skjap. then truskan perjalanan mcm biasa.

dr anak nk masuk 2m kami selalu jln lama, sy lg prefer jln mlm, sbb waktu anak tidur, dlm 2 3 jam berhenti nyusu. bila dh bsr sikit kadang stop 1xje. kalau siang jd rasa panjaaaang sgt prjlnn, bila ank tak tidur kena stop byk kali sbb dia nk bergerak kn

ank sy skrg dh 9bln.. ank sy kalo naik keta jer, msti tdo ngan sndri nye.. g mlka, penang, johor, sngapore msti tdo.. keta benti, mata ngan sndrinye akn trbkak.. ank sy tdo pangku sy.. senang cite, duk lam keta jer msti tamat siaran mata die tu🤭🤭

9mo ago

tak duduk dlm carseat ke?

Klu sis bwk baby jln2 biasanya baby mngamuk x? Klu x, then ok je.. baby da 5 bln, normally kte da bley paham kerenah nye mcm mne.. klu anak sye, kne alert wktu tdo & mnyusu..

Kena alert timing mnyusu& tido ank. Sediakn mainan fav ank. Letak ank dlm carseat ,& brhenti ambik angin skejap kt rnr. ALHAMDULLILAH ank sy prjlanan lebih 8jam ok.