Alahan 10 weeks

Saya alami alahan agak teruk. Makan je muntah, lesu, pening. Tido aje yg tak pening. Dah check bp normal. Ada tips tak ibu2 semua hilangkan pening?

7 Balas

Saya pun sama 9w10d sakit kepala tak hilang langsung melainkan tidur. Drpd celik mata sampai la tidur semula. Saya sampai ketuk2 kepala sbb geram sangat kenapa tak hilang2 sakitnya. Nak ambil pcm tapi tak kan nak bergantung pada ubat sepanjang masa. Dengan tekak tak boleh terima apa2 makanan, loya sepanjang masa. Perut lapar tapi bila telan makanan tu umpama telan batu. Ya allah nak nangis rasa 😭

8mo ago

Sedih kan awak. Sama la sy. Sabar ya. Harap ujian ni kejap je.

Sama dengan saya. Sekarang saya baru masuk 11 minggu. Saya takda tips untuk awak sebab saya pun sedang mencari tips 🥹😭 saya just letak dalam mindset saya “just enjoy the journey, everything gonna be okay” saya doakan awak cepat sembuh dan dipermudahkan segalanya ♥️ apa apa pun, makan je taw even tak lalu. Demi kesihatan awak dan baby 😘

cuba awk buat air limau nipis bancuh air panas campur madu.. minum suam2 sambil gosok2 dada.. lepas minum baring kejap dan pstu try breakfast sikit at least.. InshaAllah dia cut muntah..lagi 1 mindset awk jgn pikir muntah, awk kena positif jee untuk mkn ade tenaga bby dn mmy.. if loya sapu laa minyak angin kt dada sikit dan bau2 kt hidung

8mo ago

try pegi klinik minta ubat tahan loya dekat doc

saya pun...saya tk bole la rasa kosong perut nnt dh loya,mual,pening..kena mkn sikit² bg isi sikit perut...klau muntah mkn sikit smula...skrg sya alami

sama la dgn saya :( mual saya teruk sangatt 🥺 asyik baring je, sbb bila diri je rasa mual.. cepat la masuk 2nd trimester.. hopefully tak mual sangat dah :(

8mo ago

Betul 😭😭 penat sgt rasa mcm ni

sama la minum air kosong rasa manis . semua benda rasa manis . then takleh telan langsung . kadang sedih, takut baby tak dapat makanan .

8mo ago

Betul. Sedih sgt.

Sy pun mcm tu jg sis .. bbrp sy makan bubur kosong je.. sikit2 asl makan sbb nnt skit perut…

8mo ago

Sy minum air kosong pun muntah sis 😭