Anak dah 1 tahun 6bulan.. tak toleh bila dipanggil..kerap putar tayar mainan..

Saya ade anak lelaki usia 1 thn 6bulan..mse baby dlu elok je xde ape² yg pelik.. tp sejak umur 1 thn.. ade sikit perangai die yg merunsingkan hati 1. bile dipanggil dia xmenoleh.. 2. Suka putar objek mcm tayar mainan 3. Suka tgk kipas siling berhenti 4. Suka baling barang 5. Kalau nk perhatian dia suka hantuk kepala kat dinding.. tp xkuat laa.. 6. Langsung xde sebut ape² perkataan.. pkataan 'nak' pn dia xpenah sebut.. Ade masalah ke dgn ank sy? Ade tak mommy yg alami mcm sy?

9 Balas

Autism sis.. Boleh daftarkan anak ke pusat dlm komuniti(pdk) dsana ada therapist yang boleh handle anak² autism. 1. Tiada Eye contact antara anak & org sekeliling. 2. Suka pada sesuatu benda yg bulat, sebab mereka suka belek² & putarkan( macam 1kes patient saya dia suka bawa hanger baju pergi Pdk) jadi habit dah. 3. Kita panggil nama bnyk kali pun Anak tetap xtoleh. 4. Suka bersendirian (bermain sendiri) Banyak lagi sis sebenarnya simptom² nya.. Ni antaranya lah. Inshallah semuanya baik², doa yg baik².. Aminyra

5y ago

Die pandai berkwn sis.. xde main sorg².. klau main kejar² cak².. Mkn pandai mkn sendiri.. pandai suap sendiri.. pandai suapkan org.. cume certain things je yg buat sy rse die lain.

Ank sis mgkn mcm ank sy. Ank sy sampai umur 6thn blm blh bercakap. Msk tadika slalu kena ejek dgn kwn2. Sy refer pakar, ank sy katageri autism high IQ. Skg sdh 12thn,top student dlm class setiap tahun dpt pelajar cemerlang wlpn austim. Sampai skg percakapan dia masih mcm bdk2 br nk belajar bercakap.

5y ago

Kita kena slalu berkawan dgn mrk. Krn dunia mrk xsama dgn dunia luar. Jgn malu ada ank mcm mrk, sbb mrk adalah ujian n anugerah utk kita

Autisme sis..maaf ye sis..tapi mmg ketara sis dari ciri2 yang sis bagi..anak saya ada juga,tapi x kuat,mild sahaja..kuat adhd+disleksia...sis masih check up anak kat kk?bagitau nurse kita bimbang tu...nanti nurse akan refer pada dokto..dokto refer ke hospital terdekat....

Simptom saje dan masih terlalu awal untuk diagnose Autism. 1tahun 6bulan masih lg dlm fasa dia nak belajar. Refer pakar lagi baik sis. Kurangkan bertanya n mntk pendapat org ramai. Takut nnti terganggu emosi sis.

Nanti kalau ada check up sis boleh cakap dgn nurse atau doktor dia org akan surat untuk refer pakar kanak2

Jmpa doktor di klinik, minta jumpa pakar..hnya pakar je blh tentukn masalah anak sis tu

Mcm autisem.. sis bg tau misi kat kk x??? Slalu nya deorg akan sruh rujuk pakar

5y ago

Terima kasih sis.. dlm hati nie Allah je yg tau.. kerisauan nie.. 😣

Samada tantarum atau autism. Bwa la dia bjumpa pakar kanak2

Dh p klinik ke sis.