Mengandung lagi

Saya ada soalan berkaitan doa. Anak saya baru 8 bulan. Saya merancang sendiri tapi bulan ni saya lewat period 2hari dah. Salah ke kalau saya minta pada allah untuk tak mengandung lagi dalam masa terdekat? Saya takut doa tersebut salah & tak elok untuk rezeki saya di masa hadapan. Maaf bertanya kalau soalan agak pelik. Mohon pencerahan orang yang lebih berilmu

7 Balas

if awak dah tahu awak tak bersedia, kenapa awak tak ambik perancang. sebab tu la doctor/nurse berbuih mulut bising dkt kita. antara sebab ni ni. rancang sendiri ni mmg risiko nak pregnant tu lagi tinggi dr ambik perancang. jadi awak mmg kena bersedia dr segala kemungkinan yg akn hadapi. awak xboleh nk kata awak xready. sebab itu pilihan awak dn suami. boleh berdoa. hanya allah dan awak tahu niat awak. kami semua xboleh nk pertikai. cuma kalau awak kata xnk mengandung sekarang. then bila awak dh bersedia nk ada ank tp tiba2 benda tu tak berlaku. awak kena sedia la. tapi kalau allah kata kun fa ya kun. maka jadi lah. benda tu tetap akan ada.

9mo ago

Yg ambik perancang pun boleh sangkut jugak apatah lagi yg rancang sendiri 🥹

Maaf. Bagi saya tak salah berdoa. Tapi doa kena sekali dengan usaha. Usaha kan lah guna perancang macam pil ke implanon ke kondom ke. Kalau dah usaha tapi pregnant juga, nak buat macam mana, Allah bagi kita rezeki. Kalau tak usaha, tapi pregnant, memang diri sendiri yang minta pregnant. Check upt ya. Kalau pregnant, alhamdulilah. Kalau tak pregnant, usahakn guna perancang lepas ni kalau taknak pregnant.

9mo ago

Double protection boleh pil + kondom, implanon + kondom. Apa2 saja as long as both suami isteri kena mainkan peranan. Jangan suami sorang je yang protect atau isteri sorang je yang protect. Dua2 kena protect. Jangan bergantung dengan satu cara saja macam bergantung dengan makan pil saja atau harapkan suami pakai kondom saja. No! Dua2 kena take action. Kalau rasa leceh nak double protection, elakkan bersama waktu subur. Atau kalau tak tahan juga, double triple protection lah masa subur.

bagi saya tak salah berdoa. sebab Rasulullah pun tak haramkan 'azal'/coitus interruptus/buang luar. maksudnya merancang untuk belum nak anak ni hukum asalnya harus. cuba cek UPT sis. mungkin lambat sebab lain, maybe stress ke etc. yang salah cuma kalau betul dah berisi, lepas tu doa supaya digugurkan etc. kufur nikmat tu.

Bg sye tu hak sis utk bdoa ape pun.. Cuma nya sbgi org Islam kte slalunye disuruh berusaha dlu sblum doa & tawakal..Bab2 mrancg nie memg pilihan masg2.. Ini pun salah 1 usaha cumanya tlalu berisiko.. memg kne rancg btol2, kne ade kerjasama hsband n wife..Klu period awak regular, better awak check upt..

sebab tu kalau tak yakin, kena ambik perancang sis. tak tahu lah nk kata elok ke tak tapi mntk lah apa yg terbaik utk awk dan keluarga ye. kalau tak pregnant, pergilah ambik perancang. jgn kata termengandung kalau kita tak merancang betul².

Tak salah sbb kita doa mcm tu kita tau kemampuan kita, mmg anak rezeki tp kita kn jga emosi kita juga.. Rancang baik2 jgn buang luar sbb ada kes blh hamil juga.. Semoga dipermudahkan.

boleh je berdoa,tp kalau bersama kene protection la