Lotion apa sesuai utk baby eczema?

Saya ada refer kk, ada swasta jgk.. Doc kk kata mcm eczema, so diaor kasi cream Aqueos. Pergi swasta mase tu sbb anak selsema so tnya skali pasal kulit anak, dia kata teruskan je pkai cream kk tu. Satu lg klinik kasi Ezerra. Tapi ezerra mcm x jln la bila pkai makin naik merah2.. Aqueous tu utk elak kulit anak kering, tp x lama pun kene apply selalu.. Smlm ada ke kk lg utk cek anak, tnya lg skali pasal eczema anak(doc lain). Dia x suggest pun Aqueos tu. Dia suruh beli Aveeno biru. Pastu doc kata xyah pkaikan sabun. Kulit anak saya yg kering tu dia mcm bertompok putih. Dkt perut, dkt siku kiri kanan dkt lutut kiri kanan.. Mmg mcm tu eh ezcema? Muka anak pun sensitive, kalau dia gosok2 muka guna air liur dia tu kang kejap je naik bintik2 merah. Tapi muka saya x risau. Saya guna lotion snowhite muka dia ok balik. Cuma utk bhgian lain dkt badan x berkesan pkai snowhite. Kene cari lotion yg betul2 moisturizer skin baby. Share la mommy pkai lotion apa dkt badan baby utk baby eczema ni.. Apa lg perlu elak? Ada pantang larang x baby eczema ni?

Lotion apa sesuai utk baby eczema?
15 Balas

anak saya mmg ada problem kulit yg terlalu sensitif n eczema teruk sejak dr baby..masa anak umur 1 thn saya bawak jmpa doktor ambik darah anak utk detect allergik...so saya tahu apa yg allergic anak saya..lps tu dh jmpa bnyk doktor, drpd doktor kk last2 jumpa doktor pakar kulit Dr Kon, skrg anak saya dh 2 thn 8 bulan Alhamdulillah dh ok n msih dlm berjaga2 jugak incase eczema triggered balik..saya guna ubat cream dan losyen drpd klinik pakar kulit Dr Kon.. antara tips: 1. mandikan anak 10mins only per session..so mndi 2 times a day only..pagi n ptg/mlm..lps mndi lap kan bdn anak dgn towel tapi cara nya tap tap towel kat body/muka 2. guna kan losyen utk lembapkan kulit setiap kali lps mndi atau at least 3 kali sehari..termasuk sebelum tidur -badan/tgn,muka..the whole body 3. elakkan guna aircond dulu..kalau nk gunakan aircond hanya utk sejukkan suhu bilik..lps tu tutup aircond guna kipas dulu 4. elakkan pegi pantai/main pasir/swimming dulu selagi kulit anak x licin..kalau nk pergi jugak anak kena guna full cover baju n seluar 5. elakkan binatang yg berbulu dekat anak contoh kucing/anjing/hamster/dll 6. elakkan patung mainan yg berbulu panjang 7. kalau boleh carpet jgn letak dulu sbb debu boleh triggered eczema 8. jgn biarkan anak berpeluh/basah pakaiannya..tukar terlebih dahulu jika basah..always pakaian kering n selesa 9. biasanya eczema xda kena mengena dgn mknan..tpi kalau dpt detect anak allergic mknan.. elakkan dulu yg food allergy..tpi yg lain boleh mkn..mcm anak saya..dia allergic dgn lactose/susu lembu..so susu saya tukar ke pediasure..sbb ni antara susu yg xda lactose tu..n boleh naik kan berat badan anak 10. jgn bagi anak sabun mndi/sabun tangan yg ada antibacterial contoh dettol/antabax/dll..sbb cepat nipiskan kulit..elakkan bagi hand sanitizer jugak dgn anak..cuci dgn air dan lap dgn tap tap 11. kalau badan/muka/tangan/kaki gatal..jgn gosok2/ jgn tlg anak garu2..kita tap tap saja.. 12. jgn bagi anak guna powder ye..kering kulit nnti 13. usaha yg berterusan sbb eczema xda ubat.. good luck

Anak saya tak sesuai pakai lotion snowhite pink . Dia lagi jadi makin teruk . Saya banyak try and error lotion baby 3 4 brand juga lotion . Last pakai sudocream , alhamdulillah ok . Serasi sampai sekarang . Anak pulak memang jenis kulit sensitif . Sekarang dah 11 bulan , takde pakai sabun mandi , lotion , cuma pakai kan minyak baby dan bila naik ruam2 sikit pakai sudocream je . Sebab serik dan sedih bila tengok anak garu2 sampai berdarah2 . Umur 7bulan pun still pakai miteen . Now alhamdulillah , Allah beri kesembuhan pada anak saya .

5mo ago

Saya pakai yang ni

se elok nya pegi jumpa dokter pakar kulit, anak saya pun ekzema mcm ii krim dh pakai snow white sebamed tpi kulit anak saya tak sesuai, krim kk pun saya pakai tpi sekejap je hlng then jdi balik, after jumpa dokter pakar then doktr pakar bagi ubat krim antibiotic dn mandian alhamdulillah makin berkurang.. mandi jangan pakai sabun air mandi pun jngn panas sngt jngn sejuk sgt, suam suam kuku.. mandi pun jngn lebih 10min, pakaikan baju cotton.. anak umur berapa bf ke,

pakai itu ini tu sekadar hilangkan kesan alahan, bkn baikkan hilangkan alahan.. mom kena tgk la pastikan dulu anak tu allergy kat apa, makanan ke cuaca ke sabun ke apa yg trigger eczema dia. takmau naik rushes kena elak benda yg anak tu allergy.. tp bkn 100% tak trdedah langsung. nti anak dah overcome dia punya allergy tu takde dh laa merah ke apa.. kalau makanan kan contohnya telur, maybe masa baby je allergy tp nti 1y 2y dah tak allergy dh

5mo ago

baby 4m, mybe sabun atau lotion dia

Usia anak? Pakai set mandian yang mild formula. Set mandian ni awak kena pakai shampoo, body wash, body lotion. Saya cadangkan beberapa jenama. Awak pilih je mana yang awak nak cuba. - Aveeno - Sebamed - Cetaphil - QV - Mustela Soal ruam kerana air liur tu normal. Tak perlu sapu apa2 pun sebenarnya di muka baby. Just sentiasa lap muka baby, boleh pakaikan bib juga.

5mo ago

x bole sis air liur dia yg ade saki baki susu bole buat muka ruam naik bnyk. bby 4m.. tgh suka masuk jari dlm mulut.. if i biarkn je muka dia jd teruk.jd gitu . mcm2 cream cuba. snowwhite yg serasi. cuma bdn dia x sesuai cream tu

btul sis, sye bru pkai aveeno dkt anak2 sye stlah mcm2 brand cuba. org yg keje guardian tu suggest kan sbb ramai bg feedback yg bgus katanya. tapi alhamdulillah mmg serasi dgn anak2 sye and kulit dh xkering. aveeno ni die based on gandum. sis try lotion dia dlu kalau serasi blh guna skali dgn body wash dia.

5mo ago

full bf, doc kata sbb masih bf lg no wonder kerap eczema. bru 4bln baby

Cuba vanicream, cerave baby moisturizing cream. Sy tk suggest aveeno sbb eo, cetaphil unknown chemicals. Yg ni dermatologist sy pun x suggest brand ni utk dewasa. ??‍♀️Ad bby okay. Ad bby x sesuai lngsung bauan. Dua ni fragrance free. Boleh cari dkt Sopee. Vanicream clinic dermatologist ad.

blh try pakai aveeno x pun cetaphil..but Klau ank sy,sy x pakai kn ap2 sy bg mandi Aje or lap2 sbb ank sy x sesuai dgn ubat2 hsptl or klinik bg..jd sy biar baik sendiri

5mo ago

dia x baik, dia jd makin kering kulit nya

cream Elomet paling cpt hilang...tp sikit je sapu sbb dia ibarat ibu cream..kata doktor la..sy guna dr ank kecik sampai ank dh besar sbb cpt hilangkan gatal2..

Sis msk group eczema dlm fb.. rmai pakar dlm tu.. anak sy bru je kne eczema teruk.. kulit kering.. sy bt wet wrap guna tubifast..