Alahan tiba2 macam dah takde

Saya 6w skrng. Start 4w ade la alahan skit2 mcm mual 2-3 kali sehari. Tiba2 harini sejak pagi td mcm normal takde alahan ape. Risau pula tiba2. Sbab pregnancy lalu lebih kurang camni juga tiba2 xde alahan pastu xlama tu gugur😭

12 Balas

normal je kalau takda alahan apa2.sya pun dulu mcm tu.dari 5w-7w je ada alahan.masa tu sama juga fikir negatif.betul pregnant ke tak.checkup kat kk masa 10w dah nampak baby gerak2 dah.saya tnya doktor,kenapa saya takda alahan,normal ke tak.doktor siap gelak dgn saya.awak lah org yg bertuah kalau takda alahan.jdi sis tak perlu risau.jga diri je folid acid jgn skip makan smpai doktor saran kan kepada sis ambil vitamin apa utk next ubat😊

2y ago

boleh jaa beli sendiri dekat farmasi.

In Shaa Allah takde pape sis. Selagi takde apa2 mcm bleeding atau apa2 tu In Shaa Allah baby slmt dlm perut. takpe sis tak semestinya kalau kita takde alahan tu kita tak mengandung, saya pun takde alahan sepanjang mengandung alhamdulillah skrg dah masuk trimister ketiga. tunggu due lepas raya nanti je. Skrg sis kena kuat dan think positive taw dan jgn lupa ambil folic acid.😊

sme mcm sy...mgu ke 3 smpai mgu ke 7..ad la jugk alahan ..mual2 wktu mlm..pg okay je..pening ..tp masok mgu ke 8 hilang da mual tu...cuma skrg ad spotting ....2x ok je..sikit..kli ke 3x mcm byk cket...tp cram perut

3mo ago

InsyaAllah doa yg baik2 ye sis smoga dipermudahkan. Ni post saya dah setaun berlalu, Alhamdulillaj dah bersalin , anak pun dah nak masuk 8 bulan dah xlama lagi.

dlu ggur sb pe sis..jgn fkir -ve..fkir baik² je kdg alahn dtg Ms awl kehamilan nti mnggu seterus Nye Ada yg xde alahan ..jnji pst kn BBY siht dlm rhim..sntiasa pntau..jika xde bleeding jgn risau..

Saya mcm awak juga. Pastu tiba minggu 11 hingga nk masuk trimester 2, alahan jd makin teruk. Makin taklalu makan. Minggu 16 keatas baru saya rasa okay.. alhamdulillah skrg dah minggu 26

Ramai kata normal , saya tgh alami sekarang nak masuk 7 weeks dah . Just hari2 pening kepala je. Takpe fikir positive janji takde bleeding. If ada bleeding cepat2 pegi hospital .

selagi x dak apa2 mcm bleeding atau apa2.in syaallah bby ok..saya pun x dak alahan langsung smpai sekarang alahmdulillah dh 24week ,semoga bby membesar dengan sihat..Aamiin.

Awak pegi clinic swasta ye setiap kali kalau ragu2 tentang baby awak, sebb kite tak nampak hanya clinic je boleh tau🫶🏼

macam sama dengan saya, sebelum tahu pregnant badan letih sangat, mual2, loya.. sekarang pon 6w rasa tu dh takde..

in syaa Allah takda apa². saya masuk kali keenam mengandung sekarang. first gugur. semua memang tak alahan 😃