Folic acid appeton

Saya 5w6d , buat masa skrg sy ambik folic acid appeton sahaja. Tp sy ada baca some replies yg ckp folic acid appeton x cukup mg. Sy perlu tukar folic acid brand apa ye? #firstmom

9 Balas

sya mkn folic acid appeton jgak smpai kandungan nak msuk 9 weeks..sbb sya xleh mkn ubt yg nurse bagi..tapi sya ada tnya dulu doc ngan nurse sebelum mkn dorang ckap xdak masalah cuma jgn skip ja folic acid tu..now sya dah 17 weeks nurse tukar kepada zincofer waktu 14 weeks mcm tu.. alhamdulillah bila scan baby xdak masalah apa2..

ibu pregnant perlu 400mcg folic acid/ day .dlm appeton tu ckup2 400mcg . ada brand lain 5mg. which is lebih dari yg diperlukan tpi tak salah pun nk mkn yg tu tpi appeton tu pun okay dh. 😊

Ya betul x cukup mg doktor kt swasta bgtau sy. Amik yg kk bg either obimin or maltofer or zincofer. Kalau belum start pegi kk lg boleh je sementara mkn yg tu dlu

tak perlu tukar pun. cukup je. nnt pergi checkup klinik akan bagi yg complete punya

Okay ja, saya pon mkn f.acid appeton, dah 12 weeks baru doc suruh tukar mkn obimin

ibu hamil hanya perlu makan asid folid 4mg dh mencukupi

New obimin cukup , nk lg extra vtmin obimin plus

Klu folid acid amway ok x? Sy mkn yg tuu

Saya makan iberet folic 500 sis..