Air Ketuban banyak

Hi saya 35 weeks, pergi scan biasa dkt Klinik swasta Dr bgtw air ketuban banyak (AFI) 25cm.. sebelum2 nie okay je.. ttbe hujung2 cmni.. risau jugak sbb Dr ckp risiko time bersalin nnti.. next check up lagi bberapa hari dkt KK.. hope semuanya Kembangan okay & tak kena refer.. siapa ada pengalaman yg sama?

3 Balas

Sy pun AFI 25 at 35 weeks++. Hospital tempat sy bakal bersalin minta buat fasting blood sugar level dgn HbA1c test, sekali dgn staggered BSP (titik jari utk check glucose level). Doctor kata bisanya punca dia diabetes, tp sy ni takde pun tanda2 menghidap penykit tu. So buat test ni semua cuma nak confirmkan yg sy betul2 sihat and kes air ketuban byk ni dikira isolated case. Kadang2 air ketuban ni banyak takde punca dan tak jumpa pun punca dia apa. Sy faham doctor concern tp rasanya kita sbg ibu pun tau kekuatan badan kita. Selagi mana baby dah head down, sy mmg taknak induce/czer. Semoga kita cepat2 sihat, level air ketuban turun ke paras normal semula aminnn

1y ago

Betul.. Dr just takut baby besar sgt untuk deliver normal.. inshaAllah moga dipermudahkan & selamat semuanya… Kdg scan nie pun anggaran je.. yg lebih tepat nt bila baby dh keluar..

Saya 35week pun kejap banyak kejap sikit bacaan air ketuban. Sy pun jdi confius😂 2 pakar o&g pegi bacaan lain2

Sya tp Sya br 31 weeks . 24 Bacaan, semua ok x tau lh knp tbe2 dia nak byk