Sembelit 22 weeks

Saya 22 weeks. Dan consume zincofer. Cuma seminggu dua ni saya sembelit kerap sgt. Sampai risau nk buang air besar. Sbb sakit. Ada tips blh share?tq#firstbaby #1stimemom

11 Balas

Paling penting pastikan badan stay hydrated. Minum air putih / suam sekurang2nya (2>3 Liters) sehari. Boleh jgk study pattern badan awak macam mana. Biasanya orang cakap bila sembelit, cuba makan betik / delima / dragon fruit. TAPI untuk badan saya takda infeks apa pon 😅 Badan saya kena makan jagung 🌽, baru boleh lancar pembuangan.

Jaga makan..byk kan makan sayur&buah. buah makan byk..jambu batu/pear kuning/oren/pisang/minum air kosong letak lemon slicw skit. Other option refer doc...sy penah alami..22 cara sy ikhtiar. Doc bg ubat sembelit then kita kene usaha lebih kn mkn mknn yg berkhasiat & real food. elakkan daging/proses food

1- minum air masak secukupnya, bukan air manis tau 2. lebihkan pengambilan fiber dalam menu makanan if dah buat ,tak jalan jugak, rujuk pada doktor,ada ubat yang doktor bagi untuk bantu ibu hamil dengan masalah sembelit. sembelit yang tidak dirawat boleh boleh menyumbang kepada masalah buasir.

3y ago

baik sis.sy makan buah naga. alhamdulillah ok..tq sis

hihihi jika kurg mnum ayo suam. consume zincofer plam mmg myumbang kpd sembelit. tmbh2 hormon gandung lg. sy mnm air suam n esp shaklee syuko pd Allah.. kembali lawas n x ngeri dh nk ke toilet kikikk

Takperlu makan supplement merepek, boleh minum air suam dan jambu batu. Hb pun akan cantik je. Good luck!

minum susu..inshaallah lawas. xpun tukar kepada vitamin lain. sy makan vitalea shaklee

sy pun lepas makan zincofer sembelit teruk refer doc nanti doc akan tukar jenis ubat.

refer doc sis mungkin ubat x sesuai dgn sis boleh minta tukar ubat lain sis

Minum susu secara konsisten in shaa Allah lawas...

banyak kan mnm air suam dan pisang...