Ovari cyst

Hi, saya 1st time pregnant.. saya ada ovari cyst 5.36 cm at 8 weeks now.. 1st scan masa 6 weeks dapat tahu cyst 1 cm.. ada sesiapa tahu macam mana nak kurangkan pembesaran cyst ni ya

1 Balas

Dr kata cyst tak ada ubat, maybe sis boleh try pantang makan untuk elakkan dia dari membesar, sebab saya pun ada cyst 6x4cm, alhamdulillah saiz dia takde membesar sebab jaga makan, tak makan ayam, daging, benda bersoya. Banyakkan makan ikan (tak bersisik), and makan sayur n buah. Sebab certain makanan akan trigger cyst tu untuk makin membesar. Harap sis punya cyst jenis normal and tak menganggu pembesaran baby

1y ago

Thanks! Saya cuba pantang makan.. rasanya bab makanan kot saya tk jaga sbb makan mcm mcm.