1st time pregnant

Saya 1st time pregnant after ttc around 1years ++ Alhamdulillah happy sangat. Now baru 5 weeks, dah pegi scan tapi tak nampak apa sbb awal lagi. Banyak baca suggest pegi scan masa 8-9 weeks which lambat lagi. Sekarang risau sangat bila baca pasal chemical pregnancy and all. I really hope my baby doing fine. Possible ke utk jadi chemical pregnancy lepas 5 weeks? And ada possible utk pregnancy test tu salah?

1st time pregnant
6 Balas

alhamdulillah.. tahniah awk . sme la sye . prgnnt kli ke 3.. ank 1st mnggal prem birth, ank kdua dh nk msuk 3 thun.. tdi bru lpas scan.. dktor tak nmpk apa lgi . cuma nmpak rahim kembang, dnding rahim tgh mnebal.. mgkin tlalu awl . sbb sye irregular priod dh tak dtg 2 bln.. just spotting 9hari.. jdi dktor bgi appt lain 3 week lgi.. inshaAllah sama2 kita bdoa ada rzeki kli ni..

jgn baca bnda2 negatif. nnt stress x tentu pasal pun boleh effect kandungan. double line dh almost pekat tu confirm dah tu. tggl nk kena scan lg 2-3 mggu nk tgk kantung dlm rahim ke luar rahim. dulu sy gi scan masa 5 weeks pun just nmpk rahim menebal je. nnt masa scan week 7 atau 8 tu pun heartbeat baby dah boleh dgr or nmpk dah.

Yes saya pun sometimes risau perkara yang sama chemical pregnancy and all lah. But you kene keep your mind bende tu tak terjadi pada you i pun harap bende yang sama juga Semoga urusan kita dipermudahkan hingga melahirkan amin

Stop overthinking. Fikir la yg positif. Doa banyak2. Kalau tak jd pon awak kena positf. Sedih. Memang sedih. Tapi jgnla sedih keterlaluan. Okey? Semua akan seiring dengan waktu. Tuhan no 1.

sy pegi sahkan mengandung di klinik swasta utk cek hormon hcg dlm darah. sbb ada sejarah chemical pregnancy, doctor bg ubat duphaston.

Alhamdulillah.. Congratsssss mommy.. letak sepenuh kepercayaan & harapan kat Allah.. insyaAllah everything will be fine..