Sawan mengandung

Sawan mengandung ni sebenarnya apa? apa yg buatkan dia jadi sawan? bahaya ke? sbb darah tinggi ke? kenapa kena pegi cek bp selang sehari? sy tak faham laa.. sbb berat naik melampau ke? sejak sy prgnant ni baru naik 5kg .. sy dah 6bulan.. byk sgt ke naik tu? ada yg sy tgk naik sampai 10-20kg.. sorry ni 1st baby.. sy mmg tak tau.. ibu2 yg berpengalaman tlg sy .. terima kasih semua?

1 Balas

Sawan smsa mngndung d panggil eclamsia.. Sebelum sawan, akn ada tanda awal d panggil pre-eclampsia. Tanda2 nya sprti, tekanan darah tinggi dgn kehadiran protein dlm air kencing, pedih ulu hati, sakit kepala bahagian hdpan,.ibu yg brisiko mndpt pre eclamsia akn d jaga rapi mcm kena periksa tekanan darah dua kali seminggu,. Bahaya sawan blh baca dalam buku pink bhgian belakang. 😊