Hye mommies.normal ka anak usia bawah 3tahun jika kakinya sedikit ke dalam?atau perlu jmpa doc?

Satu lagi perlukah sy bawaknya pergi taska diusia 3tahun supya dia boleh bljar bercakap?tpi dia belum stop pampers lagi.sy risau perkemban dia mcm lambat .need advice pelase #anakprem #buntusanggat

1 Balas

Bahagian kaki tu bahagian yg mana awak? Lutut? Tapak kaki? Kalau awak rasa ada abnormalities pada kaki anak, boleh tanya nurse KK. Kalau betul ada yg x kena, diorg boleh refer awak terus pada pakar kanak2. Nk belajar bercakap nie x perlu pun hantar ke taska. Awak boleh practise bykkn berckp dgn die kt rumah. Tp kalau rasa mampu hantar kt taska, that is better, sbb kt sana die akan belajar byk benda. Die akan jumpa budak2 sebaya die n diorg akan berkawan n diorg akan berckp antara satu sama lain walaupun ada percakapan yg x jelas. Anak sy, 2 tahun lebih, hantar ke pengasuh, pengasuh ckp anak sy nie jenis x berckp bila kt rumah pengasuh. Which is true. Sy x tahu sama ada die takut nk berckp @ takut circle die ke apa.. Sy switch anak ke taska, a lot of improvement. 2 bulan hantar ke taska, Teacher die ckp byk dah die berckp & mengomel. Tp awak kena tahu, semua perkembangan awal kanak2 semuanye bermula di rumah. X boleh sepenuhnye berharap ke taska. 60% di rumah, 40% di taska. Tp 40% tu hanya 15% sahaja budak2 akan serap pembelajaran di taska. Awak boleh dah start dr skarang untuk potty training. Ajar die ckp poo pee n demo die byk kali keluar masuk toilet.

8mo ago

Hopefully anak sy cukup 3 tahun next year February, x perlu dah pakai pampers waktu siang. 3 years dah start untuk mewarna mengira menulis semua tu. Focus benda lain pula.