Masuk 27 minggu maksudnya dah genap 7 bulan la kan ?

Sape yg ada mcm sya masuk 27 minggu sahaja nanti terus berlenggang perut ??? Ada x mcm sya...sbb mak suruh berlenggang dgn bidan kampung...kadang sya x tau pun untuk apa berlenggang tapi ikutkan cara kampung.

8 Balas

sye asal org sabah..kebanyakan org sabah ade buat adat lenggang perut ..sye dri anak pertama smpai skrng tgh pregnant anak ke3 x penah buat wlaupun ada yg persoalkn,sbb bgi sye itu adat sahaja x wajib buat,,sye cuma tawakal dan slalu berdoa dgn allah supaya anak dlm kandungan sentiasa sehat walafiat dan dipermudahkn bersalin kelak.

Tak pernah buat. Saya dengan suami bab adat ni selective sikit. Perkara yang kami rasa takde keperluan, kami tak buat. Plus family kami tak amalkan adat ni. Awak bincang la suami. Selagi tak membahayakan awak dan kandungan, buat lah. Tapi kalau melibatkan usik2 perut tu takyah la.

lenggang perut nie wajib ke sis dlm islam? saya dari anak frst sampai second nie ha msok 7 bln saya niat buat makan2 anto kat masjid or buat doa selamat supaya dipermudahkan urusan bersalin. x sure lah klo fmly sis still amalkn amalan nie. fmly saya dulu ada amalkan tp skrg x lagi

ank sulung je biasa org pggil melenggang perut. tp sy xbuat pon. sy tukar buat bacaan doa slmt dan solat hajat utk prmudahkan urusan. bila kata smyg hajat ni. bknlh sulung shja. ank dh msuk empat pn sy buat lg. tp xpggil org rmai lg. solat hajat d masjid je.

eh sis kita geng..mmg mak2 jaman dulu cmtu. dia suh sy berlenggang perut jgk tp skdr suh bidan kg tgk2 kan baby je asl kedudukan baby dh kt bwh..n sy bt smyg hajat jgk tp hntr makanan dkt msjd mtk doa biar selamat. xde lah bt mcm adat dulu2 tu..

5mo ago

xpon sis. sy just nk jmpa bidan kg utk tgk2 kan kedudukan baby je. bukan urut2 pon..bidan kg kn pndai tgk kedudukn bby. pstu bt solat hjt hntr mkanan dekat msjd.

Better bt solat hajat pggl org masjid je sambil momy bnykkn doa.. kita kn refer doktor utk checkup scan kddkn baby smua.

mlenggang prut ni adat ja..n lbih kpd adat org hindu..so,xperlu pn..kita org islam berdoa ja solat hjat smua 2..

28 week 7 bulan. Lenggang perut bukan ke tak baik dalam islam?