GDM ketika hamil

sapa macam saya.. kadar gula waktu pagi suka jadi tinggi walaupun malam last makan jam 8malam xmakan nasi pulak tu.. tapi pagi je dia naik 5.6 - 5.9 tp waktu lain walaupun baru lepas sejam makan atau 2jam makan tahap gula normal ja. 😖 stress betul. ingat nak buka buku pink di klinik swasta. tp bila jd mcm ni trus rsa better p gov klinik.sb lebih detail. #ingintahu #Gdm #pleasehelp #bantusharing #seriusnanya

1 Balas

gula naik pagi tu sbb awak tk ckup gula mlm tu😅sy pn gdm jgak and hritu jmpa pkar pemakanan. pkr tu ckap, nasi tk buatkn gula awk naik. tpi klau awak tk ckup gula, tu yg buatkn gula awk naik. faham ke?😅 bila gula dlm bdan tk ckup, bdan kita akn kluarkn gula dia sndiri. sbb tu masa cek pagi gula awk tinggi( sbb smlm tu awak tk ckup gula). awk mkn je mcm biasa (3 kali sehari). portion nasi kena jga and lauk klau boleh jgn mkn lauk yg dimasak dgn gula. awk kna elak benda yg ada gula je. nk ambik yg ada gula boleh tpi portion dia sikit ye. klau awk jga ni in-sha allah gula awak akn cantik je.

3y ago

pkul 8 mlm mmg btul dh sis😊 just mkanan tu tngok balik. tkleh ringan sangt and tkleh heavy sngt. nk mkn nasi, mkn je tpi portion dia jga tauu. sesenduk ke sesenduk setngah je😊and welcome🥰