Kerja swasta

Sapa kt sini geng kerja swasta, mcm mana korang manage masa cuti untuk jumpa dr ya. Swasta kan boleh cuti 4 hari sebulan. Cuti untuk pi klinik tu korang guna annual leave atau mintk mc ya? Sebab kalau mc biasanya dr bgi mc untuk jam je kan? Ke boleh mintk untuk 1 hari ya.

4 Balas

awk swasta kerja bhgian apa? sbb swasta punya annual leave 8 hari setahun klu kerja 2 - 5 tahun. and klu checkup kndungan dktr xkeluarkan mc, tp blh minta timeslip saja. mcm sy, sy ambil unpaid leave, tak kacau annual. annual utk sy cuti rehat sahaja. cth klu jumpa dktr / minum air gula. mmg appt waktu pagi. so apply cuti half day saja. Dan ambil time slip sbg bukti kita pi klinik. lps settle urusan, masuk kerja balik. klu takat jumpa misi (ambil darah, urine), blh arrange appt wktu ptg. so pagi masuk kerja dlu, lunch blh balik terus pi klinik. yg penting setiap kali dtg klinik, minta time slip walaupun kita dh apply cuti dkt HR. so far bos, HR, superior sy ok dgn cara saya. at least rekod cuti tak terlalu buruk. kerja jalan, kesihatan kndungan dijaga.

kalau Checkup appt kk, saya ambil UL1/2. tak amek AL sbb AL nak simpan untuk ke depan nanti. & company saya tak terima Time sleep. MC saja diterima. Kk tak boleh keluarkan MC. So mmg saya amek UL1/2. So far dari segi cuti company saya ok. HOD sedia maklum kita pregnant. rasanya ok ja. Masa 1st. tri masa 2-3 bulan saya banyak UL. sbb alahan teruk. Now dah masuk 4 -5 bulan, saya kerja full ja. kecuali appt kk. mmg UL1/2.

Kiranya awak ada 6x cuti sebulan kan? Off day 4x, annual leave 4x. Ke saya salah?

10mo ago

I see. Kalau macam tu u adjust dengan nurse. Let's say, kalau nurse kata upcoming appointment u akan ambil masa lama then u ambil AL. Kalau nurse kata sekejap je, boleh ambil half day. I buat macam tu.

saya amik annual leave