pregnant 12week 4day

salam..sy nk tanye sbb sy selalu sgt batuk..xape ke klu sy mkn ubat batuk..sy tkt ada efec kt bby

20 Balas

Ubat batuk yg boleh mkn prospan , tp atas suggestion doc sis .. cuba jgn try ubat dlu laa , amal kan mnum air suam + lemon .. air asam jawa .. maduu insya Allah .. sapu minyak angin di dada , blkg & leher juga .. sapu di tapak kaki .. sy amal kan mcm nii baru nii , alhamdulillah 😄

Samalah sya skrg.12 weeks..Batuk kahak..tak dpt telan,asal telan akan muntah..bukan saja batuk,skrg ni sya berliur,balik2 meludah..tak boleh telan air liur compom muntah...kesabaran saja skrg sya..penting baby Sya sihat syukur Alhamdulillah.

erm.. klu boleh elakkan mkn sebarang jenis ubat melainkan vitamin yg doktor bg.. tp klj terlambat teruk blh dptkan nsht doktor.. selain tu blh try cara mak2 minum air limau nipis + kicap.. elakkan minum ais n byk minum air manis ke..

saya baru lepas kene..g kk terus sis..nt doc consult ape ubat yg boleh mkn..kalau xmkn ape ape ubat..takut nt batuk berkahak, jd jangkitan kuman lak..mcm saya dpt amek neb, ubat batuk utk org prgnt dgn antibiotik..semue doc kk bg..

Jangan makan ubat batuk.. Jumpa doktor klinik kesihatan... Sy batuk tpi doktor x bgi ubat.. Jadi sy amal minum air bali suam.. Alhamdulillah... Lagi satu amal doa nabi ayub untuk muntahkan penyakit..

dulu mase prgnt 1st baby..hampir 7bln sy batuk..smpai bersalin bru elok..doc mmg ade bg ubt batuk..tp doss rendah la..tp jln jugak..pas bersalin bru hilang..pembawakkn kot..

Mmm saya pun dulu macam tu . Takde apapa . Hormone ,itu perkara biasa . Jumpa dokter minta nasihat dokter . They know the best untuk kita .

lebih baik dapatkan nasihat dri dktor.. sya dlu prgnant 8 bulan demam slesema btuk smua. tl brni nak ambik ubat. better tnya dctr ..

Sy batuk. Doktor bg ubat batuk yg sesuai utk pregnant lady. Prospan namanya. Boleh consult your doctor dlu 😊

Sy pun sering batuk2 masa umur kandungan 12 weeks. Tp sy tak amik ubat batuk. Lepas tu die hilang sendiri. Skrg sy 19 weeks.