Anak kuning

Salam,mummy2x semua..saya nak tanya,ada petua tak untuk mengurangkan kuning baby yg baru lahir???..kalau boleh nak elakkan sebelum naik kuning tu,kesian tgk kalau dah byk sangat kuning tu,baby terpaksa kena ulang alik klinik ambik darah ? #firstbaby #tiadapengalaman #6days

14 Balas

Pengalaman sy.. a) Susukan baby every 2 hours n kejut die untuk susu since baby kuning kerap tido b) Tido buka lampu 24 hours dan tak perlu bedung sebab bedung buat baby tido makin lena n susah nk kejut untuk menyusu c) siang bg pakai baju yg selesa n terdedah d) mandikan baby dgn air rebusan inai e) mummy jaga makan.. elak dr ambil makanan kunyit, halia, lada hitam and jamu sementara waktu

4y ago

😅😅😅tue dh syok sgt tue dpt bebas

Bykkn bg susu ibu pd bayi InsyaAllah. Baby sy pun kuning tinggi. Byk kali ambil darah. Tp drop kuning cepat bila rajin bg susu ibu. Bersabar ya. InsyaAllah dlm tempoh seminggu je dh paras rendah xperlu lg kne ambil darah

Try cr sengkuang cina kt tesco ke,perah air die n bg bby minum...Than,cr lidah buaya potong kulit ambil jel letak atas dahi bby...Insha allah berkesan...

saya mandikan anak dengan air rebusan labu air. satu lagi petua. mak saya ada berikan setitis jus dari buah anggur. Alhamdulillah makin menurun bacaan.

5mo ago

sis, mandian labu tu buat mcm mana ye?

Kuning skt baby baru lahir normal sis cuma yg x normal kalau tlalu kuat o tinggi bacaannya..keep going breast feeding baby jer🙋🏻‍♀️

bg susu ibu selama setengah jam n kerap.,,nnti bby akn kerap kencing.,,melalui air kencing kuning tu akn keluar dan turun.,,

Kerapkan bagi susu kepada baby. InsyaAllah bila baby banyak membuang, kuningnya jugak turun

bagi susu bdan je at the same time cari herba kat kedai sensei for mandian baby

Cuba jgk mndikan bby dgn air rebusan biji halba or lobak putih

kena pstikn baby byk atau kerap berak. So keep on bg dia susu.