Pil perancang

Salam. Tumpang tanya, malu nak tanya sebenarnya tapi nak tau takut ada kemungkinan terjadi. Macam ni, saya amal pil perancang dah hari ke 14, then suami ada buang dalam. Saya check kalendar period harini waktu subur. Ada kemungkinan boleh mengandung tak? Atau saya kena ambil pil postinor sebagai langkah berjaga². Risau sebab baby baru 8 bulan plus czer. #pleasehelp #bantusharing

4 Balas

kemungkinan utk mengandung sentiasa ada. walau apa alat kita guna sekalipun. utk ambil postinor tu sy taktau, ikut pada puan & suami. bincang dulu mcm mana. tp lepasni harap lebih berjaga2 ya, makan pil/guna perancang mcm mana pun, kalau nak bersama & jatuh pada waktu subur, buatlah double protection. suami kena pakai kondom juga atau buang luar.

sbenarnya klu dah 14 hari berturut mkn kemungkinan mengandung tu kurang. sbb dr pernah bgi thu perlu 7 hri utk protection. tpi mcm smua perancang smua ada risiko utk mengandung. boleh rujuk dr puan utk kepastian yg lebih…

Kalau tak yakin boleh ambik postinor but please jangan selalu okay. After this please check first and be extra careful tau lepas ni..

better suami buang luar