Pergerakan bayi

Salam and Hi, sy skrg 21w 2d.. sebelum2 ni baby sy gerak aktif. Cuma kdg xrasa sgt.. normal ke? Sy risau.. ada ibu² yg monitor pergerakan bayi seawal usia kandungan yg sama x mcm sy.. sy puasa selang seli. Sbb awal2 hritu baby mcm kurg gerak dri biasa. N ada satu hritu perut sy rasa cramp. Boleh share pengalaman ibu²?

7 Balas

Selagi nurse belum suruh kira gerakan, normal je kalau tak rasa baby bergerak. Sebab bergantung kpd org jugak lemak perut tebal ke nipis. Kdg baby gerak je tp kita yg tak rasa. Kdg sbb baby kecik dan ruang dia besar sebab tu tak rasa. So kalau belum tiba masanya, tak perlu risau sangat

1y ago

alright tqq sis

mcm sy dh puasa smpai 12hari pastu cek kk doktor suggested xpyh puasa sbb risau keadaan baby sbb baby sy bila sy puasa mmg dia jarak gerak Dan mengeras je sy risau trpksa la sy ponteng puasa sbb risau baby dlm perut

1y ago

betul sis, keselamatan baby first. sy pun bila dh rasa dia slalu gerak, tetiba jarang gerak time puasa , sy dh risau. takpelah puasa boleh gnti dn byr fidyah. semoga dipermudah urusan sis

saya start 23w n puasa pun Ya Allah bukan main rancak lagi dia dalam perut😂 kadang tu tengah membuang pun dia tendang sampai senak perut😌😂

Sy pn 21 weeks..tp sy xpuasa sb mase 1st day try puasa perut pedih.. then smpai skrg xpuasa..

1y ago

Thank u sb bg supportive msg.. sgt appreciate ❤️❤️

Sama.. sy pun 2 3 hari ni baby kurang aktif. Sy pun puasa selang seli je. Risau jugak ni 😣

1y ago

betul. xpe sis. kita ada rukhsah, yg penting kita xrisau sgt time puasa. nyawa bayi tiada gantinya.

hai sis nak tanya, macam mana nak tahu perut kita rasa cramp tu ye? dia mcm mngeras ke sakit ke

1y ago

mcm rasa xselesa sis. dia rasa lebih kurg time period tu rasa xselesa dia tp on off

hahah bestnyaa baby kuat tu😘😘 beboy ke sis