Newborn with clubfoot

Salam. Sy baru selamat melahirkan baby boy ahad lepas. Then pakar kanak2 sahkan kaki anak sy abnormal which is bengkok ke dalam. Dh jumpa therapist n appointment dlm masa sebulan. So, nak tanya mommies sini, ada pengalaman camni tak? Kaki anak akan ok ke? Ada tips tak? #advicemommies #ingintahu

11 Balas

sis kena tahu anak ctev / clubfoot mcm mana, ada anak yg kena urut and pakai support shoe je dh okey. mcm sy pengalaman, anak kena pakai sport shoe dlu bfre kena casting selama 5 ke 6 kali casting, casting ni plak tiap 2 minggu kena tukar, lpstu anak sy kena minor operation utk lepaskan urat keting yg tegang kt ats tumit tu, tk besar pun operate dlm 1 cm je. kemudian kena continue pakai cast slama 3 minggu. lepastu bru start pakai kasut bar, sampai lah pakar sendiri kata boleh discharge. semua ni makan masa sis. anak sy dri lahir lgi kena buat semua ni smpai lah slrg umur dia 10 bulan masih kena pakai kasut bar lagi, dia akan berterusan pakai smpai la pakar kata dh boleh disharge. nasihat sy ikut kata pakar atau doktor ya.

5mo ago

So far, doc suruh urut sendiri d rumah. Dlm sbulan ada appointment lg dgn doc. Semoga anak sis cepat ok. ☺️ tq sis sharing pengalaman

anak sy macam tulah masa lahir . Sempat jumpa pakar 1x je sbb keadaan PKP time tu kann..tp bila besar dh pndai mrgkak berjalan OK je normal mcm biasa.skng dh 4tahun. puan turut je appment hosp ya. inshaAllah tkde apa .

Kalau sya doktr ckp urut dn pkai ksut tu ,urut pon blh tapi makan msa la nk baik ,klu pkai bnda tu cepat ckit ,doktr sini dia akan srh pkai dua jam skli ,lps tu buka urut kaki dia ,lps dua jam bru pkai blik

Ank sy pon sy… bidan prasan ms dlm pntang.. jd sy trus bwk jmpe dktr pakar dan dlm ms yg sm, bidan tlg urut kaki bby… after setahun, kaki ank sy dh tegak semula n doktor trus ttp kes.. alhamdulillah…

Anak sya msa lhir mcm tu jugk ,ikut je apa doktr ckp ,nnti doktr akn srh jumpa pakar untuk pkai kan mcm kasut kt kaki anak ,alhamdulillah sebuln je ank pkai kli dua jumpa doktr kaki dh oke

5mo ago

Skrg doc suruh urut je, dlm sbulan lg jumpa doc. Tq sis share pengalaman

ank sy pun sama, doc pakaikn splint smpai sbulan lebih mcm tu, hri2 urut ikt cara yg dia ajar..alhmdllah dah blh dischrge dri pkai bnda tu..n skrg dah sthun sbulan bru nk belajar bjalan

anak sy pkai kasut sebuln mse dlm pntg..smbil tu mse pg n petg urut2 lh sikit betulkn ngan mnyk..lps sbln jumpa doc kata dh ok..blh jln mse 11 bln..sis jgn risau ikut je kate doc

Ank sy pon mcm ni..3 bln je dia pkai spleen pastu dah ok kaki dia dh tak perlu pkai..follow je apa yg therapist ajar cara urut semua..insyaAllah nnti kaki dia akn ok

pngalaman sendri tu xde tp sedare ade la.. nant baby kne pki cast kt kaki.. lps tu normal je kaki nye.. bley je bjln mcm biasa..

baby sy pkai sebulan je waktu newborn.. then masa pergi 1st appointment doc kata next x payah dtg, dah boleh discharge..