air gula

Salam sis2 smua, sy nak Tanya utk apa tu minum air gula? Sy first pregnant n temujanji akan dtang akan minum air gula..

3 Balas

Sy check up swasta..dokter buatkan air gula. Tapi sjuk..ikut kehendak kita.boleh la abis..first darah check 4.7 lepas minum air gula 6.2 dokter ckp ok normal..tapi hb sy mkin teruk dah 8.7 bila la nak Naik..risau dah 35 week Ni..patot mudah penat n letih

Malam sblm minum air gula tu kena puasa ye.. Sampai la pagi tak boleh mkn.. Pukul 8pagi sharp kena ambik darah, lepas tu minum air gula.. Lepas tu sambung puasa sampai pukul 10pagi, ambik darah lg sekali.. Dah tu, boleh mkn & minum seperti biasa 😊

Waalaikumussalam puan, minum air gula tu utk menguji gdm pd ibu. Gdm tu gestational diabetes mellitus / kencing manis yg berlaku semasa hamil. Banyakkan bersabar dan tenang je masa minum air gula nnti okay. Semoga dipermudah urusan puan 😊