Maltofer atau Iron Tablet

Salam semua warga TAP! Nak tanya, saya pi checkup haritu nurse bagi saya 3 jenis ubat.. IRON TABLETS (ambil 2 biji masa perut kosong), VIT B COMPLEX (ambil 1 biji selepas makan), FOLIC ACID (ambil 1 biji selepas makan).. Saya kena makan 3 jenis ni.. Then dia cakap kalau ada duit lebih, beli maltofer di farmasi dan makan.. Then skrg ni saya dah beli maltofer.. Saya nak tanya lah boleh ke makan campur semua ubat atau kena tukar iron tablets tu dgn maltofer.. Maksudnya kalau dah makan maltofer, vit b complex dan folic acid x perlu saya makan iron tablets lagi.. Atau sy perlu mkn maltofer saja dan yg lagi 3 tu x perlu makan? Saya confuse lah.. Tanya nurse pon nurse buat pekak saja.. Sbb sy hb xpernah drop dari awal hamil, kelmarin je check hb drop dari 11.9 ke 10.2 hmmmm #pleasehelp #ingintahu #bantusharing #seriusnanya #firstbaby

2 Balas

Maltofer shj dh cukup. Cuma try mkn double dose sbb hb dh drop.

2y ago

I feel u. Xpe try dlu mkn ubt ni & beside that continue diet rich iron ya ☺️