Masalah keputihan

Salam semua, saya nak tanya...Saya ada keputihan start 29 minggu baru keluar...warna hijau cmtu bercampur air..tapi tak gatal pun...doctor bagi ubat insert, dy sehari dua je hilang pastu keluar balik..tapi yg keluar ni ada kekurangan berbanding sebelum insert...so kalau saya tak buat test tapi nanti nak bersalin, boleh ke minta antibiotik tu??

2 Balas

Antibiotik tu untuk GBS sis. Tapi kalau keputihan hijau/kuning better suruh doc swab untuk check gbs ke tak. GBS memang tak bahaya untuk ibu, tapi bahaya untuk baby. Time nak bersalin awak mintak antibiotics tu memang kena maki sis. Sebab antibiotics tu untuk yang gbs je. Nak nak pulak dalam buku pink takde record awak gbs.

2mo ago

Ouh yeke..okay terima kasih yer

Sebelum start antibiotics dr akan bt test mcm hvs.. Kalau ad kuman bru dr bg antibiotics.. Kalau teruk sgt keputihan bleh inform nurse di kk.. Dr akn cek dkt bawah

2mo ago

Okay baik sis