Contraction awal

Salam semua, nk tanya seawal 27w dah boleh jadi contraction ke? Sebab dari malam tadi rasa sakit pinggang mcm senggugut tu, perut pun ada rasa sakit, pusing sana sini tk kena. Tapi on off. Pergi klinik doktor suruh pergi pac terus. Saya rasa mcm awal lagi 27w ni.. #firstmom

12 Balas

kalau Dr dh Suh g pac,better pegi je. Dr lebih tahu . kalau bby okey then should be okey jela.xpe kite sbgai 1st mom ni utk jumpa yg pakar sbb xde pengalaman lagi.kalau awk rs awl lagi,and then sbbkn tu ada pape jd nanti kite plk nyesal.kalau betul tu contractions Dr boleh cucuk dexa utk matangkn paru2 baby..so at least kalau branak awl pun dh ad preparation tu.. moga dipermudahkan urusan sis.

tgk dkt tiktok ramai yg shre pgalaman beranak awal. bby prematured. awak kne tambah lgi ilmu parenting ni😅. jgn ambik mudah. sentiasa ambik tahu tahap kesihatan diri dan baby. baca komen komen orang banyak yg shre beranak awal. ada yg survive ada yg tidak , bergantung pada kekuatan baby dan kuasa Allah. dah doktor cakap pegi PAC so pegilah ye.

doctor dh mention utk awak pergi pac kan? kenapa awak xpergi. awak rasa mcm awal. tp awak boleh ke tengok condition baby dlm rahim awak mcm mana. ada je mommy bersalin baby terlalu prem. 26, 27, or 28w.

1y ago

better ikut ckp doc pergi pac. ksian baby dlm perut tu. dlm sini ni hnya share base pnglmn masing2 je.doc lebih tau.semoga di permudahkan urusan ye mommy

mak sy bersalinkan anak bongsu sy masa 7 bulan la. pramatang. Boleh je terjadi bila kun fayakun Allah kata baby dh nk lahir. x pelik pun. Jgn ditangguh2 takut2 baby tak terselamat

Tak payah pergi PAC lah mommy. Biar awak terberanak je kt rumah. Tak nk dgr ckp doktor kan. So any risk awak tanggung sendiri la.

27weeks dikira 7 bln.. blh beranak jgk.. tp pramatang.. jgn ambil mudah sebarang rasa x selesa wktu mengandung..

Awak g jew ikut ckp doc.. Sbb kawan sy bersalin ketika 29 weeks.. Bby nk kuar sendri..

Kalau tahu first mom follow jela Dr suruh pegi pac.. nak pertikai awal kenapa.. pelik mummy² ni

Takyah fikir banyak. If doc dah suruh pergi pac, pergi je. Dont delay. Semoga dipermudahkan

ade je yg bsalin awal x smestinya kne tggu due date..