Firstime pregnant

Salam semua nak tnya baby mulai gerak2 dlm perut brpe minggu, bb firstime pregnant.

17 Balas

😊😊😊, soalan awk buat sy tringt masa first pregnant dlu, sy memg jenis x peka bab ni,masa tu dlm 20 week, nurse tnya dh rasa bby gerak ke blum... Dgn slumber sy tnya nurse tu, rasa cmne klau bby tu gerak, sy x rasa ape pn...pning dia nk explain kt ibu bru...then dia cek perut, dia ckp dh rasa bby gerak...sy tnye dia, cmne nurse bleh rasa, sy xde rasa ape pn,trus nurse tu geleng kepala...tp sy respect dia, sbr btul lyn kerenah patients dia...Last2 dia ckp, nnt blik rumah, usap perut, sembg2 dgn bby sambil pejam mata, insyaa Allah nnt dpt rasa bby gerak...btul dia ckp, buat prtma kali sy dpt rasa, memg excited sngt...klau pertama kali memg mcm2 persoalan ada dlm kepala kn...enjoy your pregnant journey, semoga y baik2 saja utk awk dn bby...

1y ago

owh ok, tq ya

saya masa first pregnant, mmg lambat nk rasa baby gerak rasa mcm 24 mnggu ke atas kot..tp bila second pregnant sekarang ni week 18 sy dah rasa, week 20 dah boleh nmpk timbul tendangan kt perut tu tp x de la obvious sgt..insyaAllah nnt rasa..ikut experience saya, awal2 rasa mcm bubble pop pop kt area rahim..rasa mcm kena tickle dr dlm..plus, bila dia pusing2 je, rasa geli kt area bawah pusat tp nk garu x leh..hehhe..

Saya 16 weeks dah rasa tapi lembut lagi. Sekarang dah 18 minggu makin kuat baby gerak. Dulu tak perasan ingat perut bergerak sbb lapar rupanya tak sbb setiap jam bergerak & tiap hari pulak 😆Cuma masih lembut lagi. Ikut badan jugak kadang ada yg awal ada yg lambat sikit tapi takpe asalkan baby membesar dgn sihat😊

1y ago

owh, sye lom de lgi rasa, dah msk 17

sy mula rasa 16w (first baby).tp masa tu xsure, btul ke ni rasanya sbb first baby org ckp lmbt kan.atas 20w.maybe kulit sy nipis kot..bila msuk 18w..smakin terasa n btul la..rasa sama mcm 16 n 17w tu...;) jgn risau..lain org lain mggu..sy doa minta supaya Allah rzkikan sy rasa baby movement supaya sy x overthinking..

1y ago

awak dh brapa week tu:)

ada yang da start rasa gerak 16weeks. tapi kalau start kira kat buku tu 28weeks. nanti nurse akan tanya masa 16weeks tu ada rasa baby gerak tak. gerak masa 16weeks tu slow ja macam angin. kadang ibu pun tak perasan.

Masa ank 1st, dlm 20w sy bru rasa.. Mungkin awal Lgi, tp xreti sbb first time kn.. Skrg 2nd pregnancy, 16w eh rase dh baby gerak.. Terlebih excited pulak pregnant kli ni.. Harini 1st day ramadhan betul2 18w..

ikut kepekaan ibu, macam saya rasa time 16w , jarang2 . ada yang 20w belum rasa. normal je kalau rasa lambat pun. kena kira kick baby masa 27 - 28w nanti. misi saya suruh kira dari 27w

1y ago

owh yea, sye tak sure pe2,bb anak firstime kn,

Sy rse wktu 19w. Rse mcm bubble angin tu. Ingtkn lapar rupanya baby. Lps tu rse gerakan. Siap upah air sejuk klau nk baby gerak. Lps tu ad routine bila baby aktif n tdur.

1y ago

owh yea ke, sye lom rse pe2 lgi

Sy kandungan yg ke3. Awal juga dpt rasa baby gerak, masa 16weeks mmg dpt rasa baby bergerak agak kuat juga sampai terkejut sy 😂

sy 15w rasa sikit2 lembut je...skrg bby dh nj msuk 3bulan...rindunya msa bby dlm perut mami😂😂