Beta Thalassemia (carrier) HB low at 22 weeks pregnancy

Salam semua. Nak tanya, dalam ni ada tak yang ada masalah mcm sy - Beta Thalassemia carrier dengan HB = 8.8 or lower masa pregnant 22 minggu? Risauuu sebab sebelum ni every 2 weeks monitor di KK dan tak pernah drop below 9. By end of pregnancy di jangka akan turun lg kan HB? Mcm mana ya kwn2 yg ada mslh sama dlm ni handle prob ni? Apa advise your doctor? Boleh tolong share pengalaman? Fyi, ni first pregnancy sy selepas almost 14 tahun ttc. And alhamdulillah we conceived via IVF treatment. Tq ya atas nasihat kawan². Semoga Allah kurniakan kebaikan dunia & akhirat to u all. 😊

3 Balas

sy thalasemia trait hb memang takan naik sampai 11 walaupun dah makan ubat mcm2 or makan mcm2 yg nurse suruh..last2 try maltofer naik 9.2,.alhamdulillah..jgn turun bwah 8 je nurse ckp..dia pun dah tahu masalah kita so tak dek dah nak bebel2☺️..sy terus makan kurma,pati delima gulsan,susu kambing maaez smpai skrg..

1y ago

i see.. alhamdulillah.. lega dgr.. haritu kk ncm bt panic bak suruh admit sbb katanya kena bt blood transfussion.. sy pelik jgk sbb rs mcm kalau bwh 7 br kena transfuse kan? nak tny pengalaman sis ms bersalin, bersalin normal or czer ya? ms bersalin ada kena transfuse darah x?

saya pun ada pengalaman macam kamu, biasanya memang HB tak akan cantik macam 11, biasanya untuk saya hanya sampai 9 ke 10, Cuba makan red bean soup ke daging merah lebih sikit, tapi biasanya macam TU ke, jangan risau

1y ago

baikkk.. tq for the assurance.. hehehe.. risau gak esp bila dr ckp mungkin kena admit sbb nak bt bld blood transfussion.. pengalaman sis ms bersalin mcm mn ya? by the time nak delivery tu hb naik x? and perlu transfuse x? bersalin normal or czer ya?

sy pn mmg ada thalassemia carrier,mmg hb selalu ats pgr je,,,pling latest cek 10.5,buat masa ni sy mkn obimin,dan bnyk kan mkn buah2 or syur3 yg bnyk mengandungu zat besi yeee