thalassemia carrier

. Haii, just nk kongsi dan mungkin ada yg mcm sy, boleh suggests ape yg patut sy buat. Kandungan sy 32week baru doc detect sy ad beta thalassemia. Dri first sy buat buku pink smpai skrng hb sy tak okey. Dari 10 drop ke 8. 2mggu skli ambik darah. 3kali drip kat punggung. Sampai sekarang kesan kat punggung tu sakit. Kalau baring lama2 tmpat tu sakit, cramp kadang. Setiap kali kluar result darah, msti ngis. Macam2 dah sy minum,makan ikup SOP misi dgn doc bagi. Tapi still low. Misi selalu marah sy klau tgok hb low. Knpe tak buat hb analisis awal2 lgi? Makan ubat maltofer 3bji sehari byngkan.? Sekarang doc ckp, awk mkn ubt tu 3bji pn, drip kt punggung pn, hb awk takkan naik. So, doc sruh sy mkn 1bji je sekali sehari. ?. Penat kadang, mcm2 usaha kita buat, last2 dpat tahu sy ad beta thalassemia. Sy mmg tak thu klau fmly sy ad thalassemia, beta thalassemia tak macam thalassemia major. Sy risau anak dlm kandungan sy je, ? #anakfirst

1 Balas

Sy pn thalassemia....hb sy 8.0....tp nurse bg zincofer..makan 1 hari 2 biji...1 pagi seblm mkn dan 1 bji mlm sebelum tdo...tp nurse adv sy minum bersama limau kasturi...tiap pagi sy akan buat air limau kasturi perah 2 bji dalm air suam, masuk gula skit dan mkn bersama ubat zinkcofer...alhamdulillah setiap dua minggu naik 0.4...38 week sy dpt hb 10.4...sy mkn vit c jgak...kacang kuda rebus, dan kekacang...

3y ago

Yup mmg digalakkan makan ubat dgn air limau/sunquick tanpa gula biasanya. Minum banyak2 sehari pun takpa. Sbb boleh naikkan hb.