Makanan pedas

Salam semua. Kita tak boleh makan pedas langsung ke sepanjang mengandung? Makan pedas boleh buat kita gugur ke? Saya ada makan pedas, lepas makan tu perut rasa panas 😅

15 Balas

Saya ada tengok video kajian cakap makan pedas tak effect kandungan cuma perut kita akan rasa tak selesa. Kalau saya sendiri, boleh kata sepanjang mengandung makan pedas. Depends badan org juga kot sis. Cuba sikit2 dulu tgk penerimaan badan.

tgk pda ketahanan bdn . tp biasa kalau terlalu pedas mmg akn panas perut tak kira pregnant atau tak . masa sy pregnant. sy mkn je pedas . anak ok ok je tp berpada2 lah . jgn terlalu pedas sgt . tak pasal perut buat hal pula

1st trimester elak benda yang boleh buat badan JADI panas berpeluh. makan y mengalakkan badan anda datang period. stress kena kurgkn, rehat kena cukup ..utk awal ni manjakan diri. t dah masuk 3rd..gi la lantak smua

betul, boleh makan kalau perut tahan. macam saya mmg suka makanan pedas, tapi masa pregnant takboleh makan pedas langsung. jadi heartburn teruk, sakit perut dan cirit. so kena tahan dulu. 😊

saya dh msk trims 3, mkn pedas mmg tk blh tinggal. kalau rasa heartburn kuat sgt. stop dlu mkn. kalau rasa biasa ii je blh tahan. mkn la tpi jgn terlampau pedas sgt. kesian kt baby

atas badan sis kalau tahan teruskan je min kalau tak tahan takut sakit perut je , saya kalau tak pedas tak lalu nk makan dri 1st baby sampai dh masuk 2nd mmg jenis pedas2 je lauk

saya pregnant anak 1st dulu ( boy)..kuat makan pedas sedangkan saya tak tahan pedas pun 😅.. orang cakap makan pedas baby boy (Wallahualam)

boleh je kalau perut tahan pedas. kalau tak tahan, jadi cirit etc tu selalunya akan buat cramp sekali. kalau rahim tak kuat, tu yg akan bahayakan kandungan.

Wsalam. Atas keselesaan & ketahanan badan masing. Kalau awk mkn pedas & buat awk x selesa, x yah mkn. Mgkin boleh kurangkan tahap kepedasan tu.

Saya masa trimester 1 memang slalu makan pedas. Saya teringin makan samyang carbonara.😂 Masuk trimester 2 dah kurang makan pedas