PENJAGAAN KANDUNGAN 4 MINGGU KE ATAS

Salam semua, isteri saya baru disahkan positif hamil setelah 2 kali check pregnancy test. Baru 4 minggu. Alhamdulillah. Insya Allah bakal anak pertama saya. Saya nk minta nasihat cara2 penjagaan yg baik untuk isteri saya. Tambahan, isteri saya bekerja.. dan saya yang selalu hantar naik motor. Dia pulak suka aktiviti lasak. Harap dapat memberi kata2 nasihat dan doakan yang terbaik untuk keluarga kami. #seriusnanya

5 Balas

Awal kehamilan kena betul2 cermat, tak boleh lasak. Makan makanan berkhasiat, vitamin secukupnya. Yang penting jangan stress sbb risau awal2 morning sickness teruk juga, suami kena main peranan sedia makan yg cukup. Buah2 kena makan. Rehat kena cukup, bekerja2 jugak. Kerja rumah suami kena tolong buat a-z dulu ya. Naik moto ok je tapi jangan laju2 risau berhentak kuat sgt. Risiko gugur sgt tinggi pda trim pertama, lebih2 kalau uri kat bawah. Semoga dipermudahkan urusan sehingga bersalin. Amin..

2y ago

Insya Allah. terima kasih atas nasihat dan doa.

Selalu pesan kat isteri, awal kehamilan jgn lasak sgt ya. Kandungan masih fragile. Untuk 3bulan pertama kena teruskan mkn folic acid. Pastikan isteri dpt hidrasi yg baik, pemakanan sihat & seimbang, tidur yg cukup dan urus emosi dgn elok. Buka buku pink di klinik kesihatan terdekat / swasta antara 8-12minggu. Rajin² baca tentang ilmu parenting ok. Semoga dipermudahkan segala urusan buat encik,isteri& keluarga.

4 mnggu smpaila 10 mnggu btul2 kene jge. xboleh lasak2, buat kerja berat2 . kalaau x awal2 tu ade risiko utk gugur. sy awal2 hamil mmg sy jge btul2 . perut org lain2 . ade yg snstif ade yg trlbh sntif ade yg normal.

Mkn acid folic,,jgn mkn nenas,seafood mcm ketam udang smua ,bnyk2 makan sayuran buah buahan,mnum air yg banyak dn rehat yg cukup☺️kalau ada pendarahan minta MC dn total bedrest d rumah

kalau Boleh kurangkan aktiviti lasak. awal kandungan Masih fragile lagi.