BERKAITAN NIFAS

salam semua , bulan 12 haritu saya bersalin dan harini hari ke 79 dah . tapi darah saya tak pernah berhenti lagi dari hari pertama lepas saya bersalin haritu . pertanyaan saya , saya ni sebenarnya masih di fasa nifas atau di fasa period 😇 harap ada yang tolong jelaskan kat saya , sebab saya tak tahu . #SeriusTanya #firstmom

6 Balas

darah yg lepas dari hari ke 60 dah kira istihadhah, kena solat. bersihkan, tukar pad tiap kali sebelum solat. and please refer doktor untuk masalah prolonged lochia. kalau masih heavy, risau boleh jadi postpartum haemorrhage.

nifas paling lama 60 hari,lebih dari tu perlu rujuk doktor utk kesihatan ada ustazah yg arif mengenai perkiraan hari suci.biasanya lebih 60 hr dh kena solat

fasa darah istihadah (darah penyakit) nanti ada checkup bby, bgtau misi tntg keadaan ibu.

3mo ago

terima kasih 😊

max 60 hari shj, yg terlebih tu puan ganti solat semua balik ya

lebih 60 hari bukan nifas dah..

Tempoh Maximum nifas 60 hari