anak taknak menyusu

hi. salam sejahtera. sy bru je brgelar sbg seorg ibu. ank umur 4bln lbh dan taknak menyusu. buntu dah mcm mcm cara sy cuba. tpi ttap susah sgt nk mnyusu. melainkan ank sgt sgt lapar bru la dia nk mnyusu. kdg kdg tu dari pagi smpai tgh hri tk mnyusu lgsung. paksa pn mmng tknk. smpai sy bedungkan dia. meronta ronta dia mnangis. bgi susu masa dia tgh tidur pn susah. sekli dua sedut msti akn terjaga. botol dgn puting pn dh mcm mcm jnis dh tukar. ttp tkda beza. sgt sgt buntu dh fkiran. kdg kdg tu marah smpai mnjauhkan dri dari ank buat smentara. skrg nk genapkan 6 btol sehari mcm yg nurse sruh mmng susah. berat bdan ank trun skit nnti membebel smpai sy rsa mcm gagal sgt sgt jdi ibu. ibu ibu smua tau tak atau ada cara lain tak mcm mna nak bagi ank ada selera nk menyusu? tolong sy😔

1 Balas

anak sye bru nak msuk 3m. but kurang menyusu dh lately nii. so ape yg sye buat, sye kurang kn oz die. kalau sblm ni die menyusu 4oz. sye krg kn ke 2oz or 3oz. lps tu sye bykkn main dgn die masa dia jaga. bila die dh penat becakap gelak2 nnti die haus, die mintak la susu. knpe krg kn oz? sbb nk bgi die cpt lapar n haus. so, nnti sejam setgh sekali die akan mntk susu. kalau bgi direct 4oz mmg kekdg 4jam die x nak menyusu. masa nak tidur je sye bgi 4oz.

1y ago

tapi make sure time krg kan oz tu die xde meragam tauu. kalau meragam kena bagi jugak 4oz 😅