Bengkak susukah ni?

Salam sejahtera semua, saya ingin tanya susu saya apabila dipam tidak keluar banyak seperti biasa tapi payudara saya terasa berat n sakit. Bengkak susu ka ni? Ada petua x untuk hilangkan dan kembalikan pengaliran susu dengan lancara bila dipam atau anak BF. 😭 Sakit dari pagi hingga sekarang. Tq semua

2 Balas

Tuam dgn tuala (panas) atas breast so ia lancarkan aliran susu and x bengkak susu (sakit pun hilang). Boleh mandi dgn air panas suam, urut breast and keluarkan susu dulu then lepas mandi pam keluar susu. Kena kerap breastfeed anak or at least pam selalu so ibu x bengkak susu lagi. To add on more milk supply, makan lactation cookies, makan lobak putih (jgn makan banyak kalau ada gastric ya), minum Nestum (kurma & prunes).

Salam sejahtera. Kadang susu tak banyak bila pam tapi bila direct bf susu keluar okay je. Tapi mommy kena selalu tuam dan cuba pam guna marmet. Kalau masih sakit kena pergi jumpa doc ya