Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Nur Ariffin, Medical Doctor, Speedoc.

Salam Sejahtera Semua Pengguna TAP! Cuaca yang tidak menentu ketika ini telah menyebabkan ramai bayi dan kanak-kanak mengalami demam, selsema dan batuk. Sebagai ibu ayah, anda pastinya berasa susah hati dan tertanya-tanya apakah cara terbaik untuk merawatnya. Cara mengurus demam, batuk dan selsema ada pelbagai kaedah. Namun ibu ayah perlu tahu bahawa setiap rawatan yang diberikan kenalah betul dan selamat. Untuk Sesi Tanya Pakar kali ini, jom minta pendapat dari Pakar kami. Tanya soalan anda tentang cara mengurus demam, batuk & selsema anak bersama Dr Nur Ariffin, Medical Doctor dari Speedoc pada 13 April 2023, hari Khamis. *NOTA: Sebarang persoalan di luar daripada topik dan tarikh yang ditetapkan mungkin tidak akan dijawab atau dipadam terus.

Sesi Tanya Pakar Bersama Dr Nur Ariffin, Medical Doctor, Speedoc.
15 Balas

Hai dr....Baby bawah setahun tidak diberikan ubat jika batuk..apakah langkah ibu bapa perlu buat bila baby dah batuk selsema lebih 2 minggu

1y ago

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pn Nurul Ain, Hai, sorry to hear that. Jika bayi sudah batuk melebihi 1 minggu, harus jumpa doctor untuk pastikan ia bukan disebabkan jangkitan kuman bakteria, kerana jangkitan virus selalunya akan bertambah baik dalam masa seminggu. Bagi merawat selesema, boleh gunakan nasal irrigation menggunakan saline dan kaedah menyedut hidung menggunakan mucous aspirator dan melakukan chest percussion untuk bayi yang batuk, untuk meredakan kahak.

hi doctor...anak saya batuk selesma umur 8 bulan ,macam mana nak mengatasinya?

1y ago

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Pn Maznah, bayi kurang dari 2 tahun, boleh menggunakan nasal irrigation menggunakan saline dan kaedah menyedut hidung menggunakan mucous aspirator untuk selesema dan untuk batuk, boleh melakukan senaman fisioterapi dengan chest percussion. Namun begitu, ada ubat selesema yang boleh digunakan untuk bayi kurang 2 tahun, tapi harus dapatkan konsultasi dari doctor untuk menentukan dose dan jenis ubat yang sesuai.

Hi doc nk tanya macam mana nak atasi atau ubati gbs semasa hamil ni?

1y ago

Trima kasih doc👍👍

Nak tgk ni dekat mana?

1y ago

Sis nak tengok apa?

👍