Pregnant semula

Salam saye baru lepas keguguran kali kedua. Untuk pregnant lagi amik mase bape lame ye lepas gugur ?

3 Balas

Saya gugur jugak di week 12 bulan 4 hari tu, saya tak kena d&c sbb doc cek clear, so sya pantang semua sebulan walaupun org kata 14 hari cukup dah, tapi mak saya jaga sungguh, dah mcm org bersalin saya pantang. Masa di pakar o&g tu doc ada pesan kalau nk prgnant balik 3-6 bulan. Saya dan suami sepakat rancang sendiri je, tapi tu la, bulan ni saya tak period2, terus beli clear blue naik prgnant. Kira saya dah 3 bulan gugur ni lekat balik, tak sngka pulak, dalam masa yang sama happy and dalam masa yang sama fobia.

ikut keadaan si ibu untuk pregnant semula. kalau trauma, mungkin ambik sedikit masa. kalau dah gugur kali kedua , better tggu 6 bulan baru rancang untuk seterusnya , bagi rahim kuat dulu. buat research berkaitan cara kuatkan rahim , tanya doktor ubat yang dapat bantu kecutkan dan kuatkan rahim. tapi kalau dah rezeki awal , alhamdulillah 🤗 sebelum rancang pregnant, berurut dulu untuk naikkan peranakkan semula ya , dan untuk lembukkan urat² tegang di bahagian tepi perut 🤗

2y ago

🤗 sebab saya lepas keguguran pertama , agak trauma plus sedih. tapi tak terlalu ketara dengan trauma & depressed masa kecik 🤗 after gugur first tu, saya berurut, makan jamu yang diyakini , pastu now alhamdulillah dah 16w 🤗

Sy ambik msa 5bulan sis