Luka bersalin gatal

Salam, saya nk tanya tmpt luka jahit brsalin gatal. Saya check tkde bengkak atau merah. Ada yg mcm sy? Saya bersalin normal. Hari ni dah 27 hari pantang. Benang yang dekat kawasan lubang masih ada lagi. Yang bahagian tepi dh luruh tapi gatal jugak. Sakit dh tak rasa sgt.

4 Balas

Kalau gatal tu kadang2 apa yg kita makan. Haritu saya makan ikan bawal hitam pun jadi gatal. Depends on badan kita alahan dgn apa. Kalau gatal tu awak basuh area situ dgn air panas campur garam. Insyaallah lega 😊

9mo ago

kalau bab makan tak tahu la. pantang rumah family jadi mmg jaga bab makan. tapi tula mungkin ada bende yang kita alah, tapi tak tahu kan 😅 saya tengah cuba yang bancuhan air garam. terima kasih 🥰

untuk saya,dr ckp bila luka nak kering dia akan gatal sikit. asalkan takde bau,nanah atau cairan dari luka tu then it's normal.n yes kalau mmg dah ada allergies,kene jaga je mcm biasa.

9mo ago

harap betul la nak baik. sbb kdg tengah tengah nyusu baby, tiba rasa gatal yang tak boleh nak tahan 😂 geram rasa

biasa check balik pemakanan kita... kena control bab mkn.. kt area tu pun kena kering sentiasa

9mo ago

saya pantang rumah family. so memang jaga bab makan.

Klau sy gatal sbb nk kering☺️

9mo ago

harap betul saya punya pun nak kering. huhu