Luka jahit normal

Nak tanya sapa pernah luka dalam terbukak .saya dah 25 hari baru perasan bahagian dalam ada satu tmpt terbukak saya rasa tu mcm tmpat luka sbb ad kesan tmpt benang,boleh tak nak tahu kene jahit balik atau ad ap ui ubat lain untuk ttup bahagian lubang tersebut? Saya takut nak kene jahit balik kalau bole xnak kene jahit sebab satu tmpt tu saja lubang yang lain dh tertutup luka dan ad yang nk tercabut benang #firstmom #pleasehelp

10 Balas

ditempat jahitan terbuka akan rasa sakit dan pedih,klau ada benang tu normal dan benang akan tertanggal sendiri...haritu saya ingatkan jahitan terbuka rupanya benang tu mmg akan hilang sendiri,..saya selalu letak pati ubat gamat alhamdulillah kering dang sembuh,yg penting xpyah pergi klnik jahit balik

1y ago

Salam dear, nk tnya. Mmg kalau jahitan terbuka tu kita akan rasa sakit / pedih ya? Sebab saya confius apabila org cakap jahitan terbuka yg dalam. Mcm mana diorang thu? Mcm saya pun kes, benang dh fully tercabut dh. Takda sakit apa apa. Adakah jahitan saya dh sembuh? Mcm mana sy nk thu jahitan tu terbuka? Bantu bg penerangan dear. First mom here

Sis, mcm mana sis tahu jahitan terbuka? Sebab saya dah 21 hari. Benang mmg dh tercabut. Cumanya sy tk pernah check pun, jdi tk thu dh fully sembuh ke belum. Jalan tkrasa sakit apa apa. Kena tengok melalui cermin ke mcm mana? Huhu

4mo ago

sy nk tanya kalau check kt cermin kt jahitan tu ada warna hitam tu benang la eh? sbb bila sy lap guna tisu dia melekat kt tisu tu, tp sy tengok luka mcm dh bercantum

try mintak nurse check Kan kalau tak berani check sendiri atau tak pasti sis.. sebab sy sebelum nie pernah rasa jahitan terbuka padahal melecet kecil jer..tapi untuk kepastian kena juga mintak org yg pakar check kan

luka dh sembuh betul ke? kering elok x ? rajin2 sapu ubat luka.. klau besar terbuka baik pergi jumpa doktor juga check.. klau x nt blh kena jangkitan kuman kt awak lg susah nt.. seterusnya dpatkn nasihat doktor

sy prnh jgk tbukak jahitan.sy x gtau misi pon.jhitan tu mcm tlinga pkai subang,ade space tbukak skit.krgkan prgerakan,jgn lasak2.ok sndri je.tp klo sis punye truk dan risau baik gtau je misi or doc

Sye 2 minggu jahitan terbuka , mne² doktor x kan jahit balik sbb luka dah lama melainkan smlm baru jahit hari nie koyak tu kne jahit balik . just kne cuci betul² tempat luka tu

Mommy ada sapu ubat kuning yang untuk luka tu tak? Kalau tak cuba sapu. Kalau tak sakit boleh la sapu tapi kalau sakit dan besar juga terbuka better jumpa doktor

kna pergi klinik check sis, slalunya klu betul jahitan tu terbuka doctor akan jahit balik .. tp klu dia tgok okay, just sapu ubat utk sembuhkan luka dgn cepat ..

saya, baru pantang 8 hari terbukak dalam masa nurse check, tapi tk sakit pun.. nurse ckp tkyaj jahit, just kena dtg clinic hari hari untuk cuci je..

teruskan sapu ubat luka..tp kalo betul besar dan masa kencing sakit kat tmpt tu bagus g jumpa doc takut jangkitan kuman pulaa