SUSU PERAHAN

Salam, saya nak tanya ibu2 EBM. Saya baru tahu yang susu baru lepas perah tak boleh letak direct dalam freezer, kena letak dulu dalam chiller baru boleh letak dalam freezer. Soalan saya, saya dah byk simpan lepas pump direct simpan dalam freezer. Susu tu elok lagi tak diminum oleh baby? Selamat tak utk baby minum susu tu? 🥺 Sebab dah seminggu saya bagi ja baby minum susu tu, sebelum minum mmg saya akan rasa dulu kalau masam @ tak. Saya risau ada effect dgn baby (Boleh buat baby sakit ke) bila bagi susu yg direct masuk freezer lepas pump tu 🥺 Mohon ibu2 bantu utk jawab yaa 🙏🏼

3 Balas

Bukan macam tu la awak. Boleh terus letak dalam freezer. Maaf tanya, 'orang kata' tu Lactation Counselor atau bukan?

kenapa pulak tak boleh? boleh je sis

4mo ago

tak sis. boleh je masuk freezer terus. tak jumpa lagi mana2 kenyataan dari lactation counselor kata kena masuk chiller dulu baru masuk freezer. kalau dah masuk chiller, jangka hayat susu dah jadi tahan seminggu je.

Boleh jee