Ingin tahu Susu ibu

Sy nk tnye ibu2 semua.. Kalau susu yg dh kte letak dlm freezer.. Lepastu... Susu tu dh cair dlm chiller..slps 10 jam.. Then kite simpan smula dlm freezer.. Bleh tak susu tu bby minum lg #firstmom #ingintahu

5 Balas

hi awak. sy breastfeeding advocates susu frozen yg telah dicair kan didalam chiller tidak boleh di frozen kan semula. ketahanan susu yg disimpan dichiller selepas dicairkan adalah 24jam shja susu fresh dipam - 4j suhu bilik - 8j suhu beraircond ebm yg disimpan di freezer peti ais 1pintu - 2minggu ebm yg disimpan di freezer peti ais 2pintu - 3bulan ebm yg disimpan di chiller - 3-5hari ebm yg disimpan di deep freezer - up to 6bulan susu frozen yg dicairkan mean yg awak simpan dlm chiller tahan 24jam susu frozen yg dipanaskan tahan 1jam sahaja susu yg dipanaskan dan baby ada minum tapi masih berbaki juga tahan 1jam kalau tak habis kena buang.

2y ago

3bulan dr tarikh yg kita simpan susu dlm peti ais 1pintu tu awak

Boleh, tapi Puan kena check warna, tekstur dan bau. Kalau normal boleh bagi

Tak blh mskkn blm..buang ja ssu tu wlpn syg n mbzir tp utk ksihatan ank bgs buang..

susu dh cair tak boleh frozenkan balik.kena hbiskan dlm masa 24j

bole tp cek tekstur nya