First time

Salam. Saya haritu cek upt naik double line. Dah 5 minggu. Perlu ke saya pergi klinik scan sekarang? And ibu ibu yg dah ada pengalaman,bila tahu korang pregnant scan di klinik swasta dulu ke untuk kepastian atau terus pergi klinik kerajaan? #firstbaby

11 Balas

Wasalam. 1st lps dpt thu mengandung, sy contact KK dlu tanya bila boleh buka buku pink. Ada KK bgthu x kesah dtg je.. Tp mcm KK tmpat sy kne ada bukti kehamilan/surat pengesahan mengandung. Jd sy contact klinik swasta dulu utk scan. Masa tu sy 4w... Doc swasta kata suh dtg masa 6w, sbb 4w tu blum nmpk lg. So sy dtg scan 6w just nmpk kantung, dah tu doc kata kene dtg lagi scan masa 8w-10w tggu sampai ada heartbeat bru boleh buka buku di KK.. Masa 8w sy x scan pun sbb tkut x nmpk lagi nnt buang masa lagi... Sy g scan masa 10w & terus buka buku di KK slps tu. Klu sis nk scan, sy sarankan better 8w ke atas.... Jimat masa, jimat wang.. Tp konsisten jaga mkn, takerest sepanjang tempoh kritikal ni...

Sy dpt thu pregnant masa tu 6weeks lpstu call kk utk buka buku pink dia kata kena 8weeks ke atas bru leh bukak. Pastu gi swasta utk scan time tu dah 10weeks 5days. 11weeks bru buat buku pink😆 better klau dah thu pregnant buat upt test sendiri tu tkyh g klinik lagi utk double confirm. Just buat kiraan sendiri pastu bila dah tahu 8weeks keatas bru g swasta utk scan pastu g kk bukak buku pink✌🏼Kadang nurse2 malas nk layan sbb nanti dia kata awal lagilah, apelah🤦🏻‍♀️ sy dah kena #firstbabyjugak

saya check kat klinik swasta sebab selalu berurusan dengan mereka kerana period tak menentu.. bila sebulan lebih tidak period saya check dengan doktor swasta Tu.. Dan hasilnya alhamdulillah 5 weeks.. then dia refer ke klinik kerajaan buka buku.. biasa 5 weeks kerajaan tidak scan dulu.. tapi saya Tu ari mereka scan juga.. sekarang dah 15 minggu 5 Hari.. alhamdulillah..

saya pun baru detect pregnant kalau ikut kiraan dah 6 week...dh inform kk kwsn sya tp ada nurse kata tunggu nurse yg jaga kawasan tempt sya tinggal wasap dulu...tp nurse sorg lgi suruh g klinik bgthu nk buka buku...tak tahu mana satu nak ikut...baby ketiga...2x czer...risau pun ada tp acid folic dh start makn sbb beli sndri

Tunggu lagi 2 minggu pergi scan klinik swasta double confirm pregnancy and bukan luar rahim. Untuk bukak buku di kk, tunggu sampai 10weeks. If taknak kk, continue je kat klinik swasta yang boleh bukak buku pink tapi mahal la setiap bulan.

Kalau sy lepas upt double line, sy biasa install apps utk track sy dah berapa weeks. Tunggu 8 weeks ke atas baru pergi klinik utk first scan. Kalau scan awl sgt kdg2 baby xnmpak 😊. Smntre tu sy keep makan folic acid mcm biasa.

Hi sis. Kalau sy, pegi ja ke KK or ke swasta. Wpun scan nti x nampak apa pun, atleast mereka buat urine test jugak. And dapatkan supplements yg sewajarnya advices dpd mereka. Atleast dah ada record😊

Kalau nk selamat xyah berulang kali p scan, dlm 7@8minggu rasa dh sesuai g scan, scan Kat swasta dlu pon Okey. Baru col klinik kesihatan gtw dpa

Pergi klinik swasta scan dulu utk confirmkan kehamilan. Kalau 5 weeks awal lagi nk g klinik kerajaan utk buka buku.

Saya pum tunggu buka buku pink ..dah booking tarikh 31/1 usia kandungan skrng 9minggu