new mommy

Salam.. Saya dah 7 hari berpantang.. Sy df my baby..and mmg nak dia fully bf.. Skrg susu mmg bnyk smpai rasa dah keras breast ni?.. Baby pun alhamdulillah kuat nyusu setiap 2 jam.. Mcm mana nk buat susu smpai menitik2.. Ok ke mcm tu? Sy xda pam atau marmet lg.. Sebab xnak bg botol.. Nk df ja.. Boleh bg pendapat mcm mana nk buat? #firstbaby #babyboy

12 Balas

Jangan biar bengkak sis. Baby kembung nanti sebab minum foremilk je banyak. Payudara bengkak tak bermaksud susu kita banyak. Kesian baby tak kenyang sebab tak dapat hindmilk. Kalau bengkak, sebelum df baby sis pam dulu keluarkan yang cair awal2 tu. Jangan buang tapi simpan je bekukan. Nanti masa urgent boleh guna. Sis kena jugak cari pam kalau tak nanti jadi duct blocking. Susu mengeras kat dalam & boleh buat susu jadi kering. Sis boleh join group Happy Breastfeeding Malaysia & follow ig Dr.Nurhaya pakar laktasi kat ig. InshaaAllah banyak ilmu penyusuan dalam tu 😘

4y ago

Oo mcm tu. Terima kasih ye. Ilmu baru utk sy. Masih belajar lagi. Anak fully bf. 6 bulan dah.

Waalaikumussalam wbt... Sis boleh pam simpan dalam peti beku. Kalau taknak bagi guna botol susu, boleh suap guna sudu atau tudung ubat atau cawan kecil. Kalau di wad baby nurse suap guna cawan kecik tu... Jangan biar breast sampai bengkak, nanti sis sakit... Boleh demam...

4y ago

Ohh ok tq sis..

Sis kena pam. Klau dh bngkak.. Tkut mcm kes sy.. Ank mmg fully bf.. Tp sntiasa tunggu pyudara bngkak smpai umr bby 2month air susu mkin kurang..doc kata xbole tunggu pyudra kita bngkak bru nak pam.. 4bln mcm tu air susu kita trus drop. Sndri...

4y ago

Btl tu sis... Tiap 2 jam pn ok kata doc.. Sbb ank ptma xnak mnyusu bdn.. Ank kedua nak pula... N teda experience.. Slh stu sbb air susu block sbb kna tunggu air susu bngkak.. Mmg xleh kata doc.. Strss pn xbole... So.. Ni dh prgnnt ank no 3, msuk 7 month.. Hrp2 xbuat kslhan yg sma... Huhu

Eloknya waktu menyusu sis tadah susu kat breast yang sebelah lagi dengan silicon breast pump. Sekurang2nya breast tak jadi keras. Susu tu pun boleh bagi kat baby nanti.

First baby mmg mcm tu. Susu bnyk. Tp kena keluarkan susu tu. Pam dan simpan dlm freezer. Jgn bg bengkak susu. Sakit uiii boleh masuk hospital.

Marmet je sis, elakkn pam, pam hnya akn buatkn breast kosong sekejap dan hasilkn susu bnyk kembali...biar demand dr baby je

Nurse bagitau sy kalau bengkak kena pump.

Share tips sis mcmana nk dptkn susu 😭

Wslm... Alhamdulillah.. Tu rezeki sis..

Semoga d prrmudakan sis...