mintak pendapat

salam. saya baru 9week. saya duduk dengan mentua sebab rumah ni nanti akan jadi rumah suami, sekadar keluhan saja. sebelum puasa saya ada tanya nurse perlu ke saya berpuasa dan nurse cakap saya tak digalakkan puasa sebab takut baby senang jatuh, so saya bagitahu suami dan suami bagitahu mak dia, tapi mak dia bandingkan diri dia yang dulu. yang dia tiap kali pregnant tak pernah tinggal puasa. setiap kali saya balik kerja mesti dia tanya saya puasa ke tak. bila saya cakap saya tak puasa dia akan cakap benda yang sama. saya jadi stress, dan mesti dia ada cerita pasal saya dekat anak2 perempuan dia ☹️ tambah2 cucu2 dia semua puasa. apa saya nak buat? perlu ke saya bertahan untuk puasa☹️☹️ #firstbaby

16 Balas

Saya tak dapat puasa dari day 1 tu sampai sekarang. Sekarang 8 weeks, da try sahur makan Kurma 3 biji, minum susu etc tp semua tak bole. Dapat bertahan 3 jam je.. Lps tu start loya dan sakit ulu hati. Saya memang ada gastrik dan pregnant ni teruk kan saya punya gastrik. Alhamdulillah, family saya, mentua, kawan kawan semua memahami. Bagi saya baik saya jaga kesihatan mental saya. Nak dapat baby bukan senang. Lagi lagi first trimester baby fragile. Dan saya ada sejarah keguguran 2 tahun yg lepas. Memang sakit nak kena ganti, tp sy plan trimester ke 2 dan ke 3 saya akan try ganti puasa isnin, khamis sekiranya kesihatan mengizinkan. So mommies jangan stress, jangan rendah diri kalau tak dpt puasa. Lain orang badan dan ketahanan lain lain. Yang paling penting jangan paksa diri demi puas kan hati org lain 😊

Sy first time preggy, skrg 5w6d..ada tanya klinik, dorg ckp bole puasa jika larat..kalau sis nak puasa, pastikan masa sahur cukup zat..kalau xlarat atau kuat alahan digalakkan berbuka..jgn paksa dri berpuasa kalau diri xlarat..sy masa sahur makan mcm biasa je tp pastikan lepas tu sy minum pati delima, folic acid, vit D & vit C supaya cukup zat & bykkn minum air kosong & minum sedikit air bergula utk tenaga & elak hidrasi..kadang sy jamah kurma utk tenaga sbb sy jgk bekerja..abaikan kata2 mertua tu, risau nanti sis tertekan..fokus pd kesihatan sis dgn kandungan..puasa bole diganti, islam tu memudahkan bukan memudaratkan..lg2 anak pertama normal lah penuh rse pertanyaan, ingin tahu, ragu2, kerisauan..just take care yourself, u know your body better than anyone 😘

Masalah rakyat Malaysia yg mengandung bila bulan puasa je terus dari awal tak bangun sahur, tak niat. Senang cerita dari awal terus tak puasa. WAJIB bangun sahur, niat dan Cuba puasa. Bila tak larat dan terlalu lapar tak dapat ditahan2 maka di bolehkan berbuka. Yang jenis terus tak boleh puasa ni bila doktor yang merawat telah diagnos dan sahkan yang kalau puasa je confirm gugur atau terjadinya komplikasi lain. Itu baru Tak payah puas dari awal

sy dah 8 week. tp alhamdulillah masi berpuasa mgkin sbb sy bersahur cukup zat sy bg utk kandungan. wlupun jam 6 terasa sakit sikit perut tp sy tetap terus kan. soal mertua bgtu sepatutnya sis pekak kn telinga je. klu awak jenis tak kuat dan ada masalah boleh je buka. jgn memudarat kn kesihatan diri dan kandungan.

1y ago

nazirah..atas pengalaman sy, mkn kurma 3biji masa sahur ..inshaa allah tak terasa sgt lapar dan bertenaga.. awk cuba la ye..sblom tu nk sahur mcm biasa pon boleh tapi jgn lupa kurma 3biji ye..selawat...

buat tak tahu je sis kalau mil terus cakap mcm tuh. takpun sis tipu je cakap puasa. terpaksa la. mcm saya mil okay, siap suruh saya buka lagi kalau saya tak larat tapi mak saya pulak yang bandingkan dia dgn saya tapi saya pekakkan je telinga. nasib duduk dgn mil, so mil pun paham.

Depends on people, macam syaa cuba puasa tapi dah masuk angin and cause diarrhea bila consume tnya kakak ipar saya yg nurse dia ckp not advisable on first trimester. Same situation MIL saya tak lah banding tapi dia ingat saya sengaja tak nak puasa kut haha

Saya baru 7weeks firs baby, masih puasa full. Sebab my doc kata boleh je puasa takda masalah. Now saya ragu ragu pula, ada yang 11 weeks dah pun still risau and tak puasa. Saya awal cek tu pernah keluar darah sikit. Saya patut puasa ke tak ye?

biarkan apa orang nak kata. kalau nurse suggest macamtu ikut je. tu anak awak. awak yang kandungkan. apa apa jadi susah. body masing masing tak sama. so kalau perlu untuk tak puasa, go on. fikir je baby dalam kandungan tu

kuat kn ati. sabar. sy bersahur. tp kul 2@3ptg dh rase perut lapar xtahan. asyik sendawa perut berangin. jadi sy berbuke. hari 1 & 2 je puase penuh. sy risau kn kndungan yg masih baru ni. skrg masuk 11 mgu 2ari.

Saya mmg niat tknak bgtahu pun tak puasa, pakat dgn husband. Yela malas laa nak hadap drama mcmni, faham sangat tu puan. Harapnya puan pun boleh pakat baik2 dgn suami. Smoga dpermudahkan urusan puan🤍🤍✨

1y ago

Tambahan pula puan bkerja, patutnya kena ada timbang rasa tu