Baby 35week, perut mengeras

Salam.. saya 1st time hamil anak pertama.. Nak tanya.. normal ke kalau 35week pinggang kerap rasa nyeri? Pstu perut mengeras ??? Smalam scan baby dah 2.6kg.. normal or berat samgat dah??? Risau sbb sy pjj dgn suami.. masih keje driving sndiri.. takut effect je kat kndungan.. due date 1/3/23 tapi scan dr cakap 26/2 due.. siapa kt sini sm mcm sy?? #firstmom #pleasehelp

2 Balas

berat baby kalau doktor tak ckp apa, maksudnya normal saja. perut mengeras tu normal kalau dia nak berpusing sbb ruang dah amat sempit. kalau mengeras dlm jarak 5-10 minit & disertai sakit pinggang hingga tulang punggung, tu kontraksi. kena ke klinik/hospital. kalau mengeras & tak sakit, normal. sakit pinggang ketika tidur tp takda tanda2 lain, normal.

Kekerapan 5 minit, 5 minit atau 10 minit 10 minit, tu contraction. Baik buat pemeriksaan dgn doktor. Jika kerap tu berjam-jam. Tu contraction palsu.

1y ago

Dr pagi tdi dh mengeras.. tapi masa tido malam, nyeri kt pinggang.. tp bukan sakit..