Pregnancy after missed miscarriage

Salam hi sahabat2 semua. Doktor telah diagnose sy missed miscarriage sbb takde heartbeat baby pada week ke 10. Baby stuck dlm 7w3d. Hari2 bangun rasa sedih je. Ada tak ada sahabat2 sini boleh kongsikan pengalaman berjaya mengandung semula setelah keguguran. Semoga dpt menaikkan semangat sy juga bakal2 ibu di sana yg juga dlm situasi yg sama :’( semoga ada rezeki yang lebih baik Allah nak bagi kita aminn #advicepls #pleasehelp

21 Balas

sis saya gugur 3x dan kandungan luar rahim 1x mengakibatkan tiub fallipion sebelah kanan kne buang.. so total 4 kali.. kandungan yg ke-5 alhamdulillah dgn izin Allah due bulan 11 ni.. sis percaya shja dgn rezeki dn dugaan mesti ad asbab utk kita jd kuat.. dlu sy down sgt dan redho dgn apa yg jdi alhamdulillah Allah kurniakan yg terbaik utk sy dan suami.. sis kne igt ramai lg yg luar sana timpa dugaan yg lg hebat.. jgn melayan sgt perasaan tu kelak akan makan diri sendiri dan emosi lg sush utk sis mindset mengandung smula.. tipulah kalau sy tak trauma dgn kandungan kli ni sgt trauma tp sy kuat semangt percaya dgn kuasa Allah

9mo ago

alhamdulillah sis berat juga utk terima.. kandungan yg kli ni pun semoga baik2 saja lgi 11 minggu to go🤲🏻💪🏻

kena redho.. mungkin yg gugur tu benih cacat, if dia lahir jd oku yg kita sendiri tak mampu nak jaga? alhamdulillah allah bg puan anak yg confirm masuk syurga dah, bertuahnya puan, dan anak puan menanti di syurga tu dia nak tarik puan sekali masuk syurga.. insyaallah kalau dah tertulis puan ada rezeki anak, nanti boleh mengandung lg.. mak saya ada 10anak lahir, 4yang gugur. 1.lahir 2. lahir 3.gugur 4.lahir 5.gugur 6.lahir 7.gugur 8.lahir 9.lahir 10.gugur 11. lahir 12.lahir 13.lahir 14.lahir

Sis jgn sedih...kena redho dgn ujian Allah...sy ada pengalaman miscarriage hujung bln 1 thn ni...frust jgk tp sy redho & x putus asa...sy cuma fikir mungkin baby ada masalah lain kalau sy tak gugur masa tu...jd sy bersyukur Allah tak uji dgn ujian yg sy mungkin tak mampu hadap...bln 2 period...bln 3 sy pregnant lg walaupun nurse dh pesan jarakkan 2@3 bln lps gugur...rezeki Allah nk bg...Alhamdulillah skrg dh 28week...InsyaAllah ada rezeki yg lebih baik utk sis...aminn

Sis kena kuat. Saya pon pernah misscarriage tahun lepas. Mmg down sbb org sekliling mcm slhkn sy yg mnyebabkab misscarriage. Sdgkan diri sendiri pon tk tahu Kenapa misscarriage. But its ok sis. Mmg kena kuat. InshaAllah ada rezeki lg. saya 2 months lepas misscarriage Alhamdulillah pregnant semula. Mmg tk rancang pon. Rezeki. Sekrg bru ja bersalin 11 hari. Percaya rezeki Allah itu ada. 💗 sis kena kuat ok💪

jgn sedih sis. sy pun pernah keguguran jg. masa tu kandungan 6w. then, sy follow nasihat dr doktor dan berpantang cm biasa. kalau nak plan pregnant semula, makan folic asid mulai skrg. 3 bulan pertama dan 3 kali period. then, barulah boleh plan nak pregnant semula. alhamdulillah, sy pregnant dan dah selamat bersalin bulan lepas. sy faham perasaan sis. mmg sedih tapi kite kena kuat. semoga ada rezeki utk sis.

Hi dear jgn sedih , sy pernah miscarriaged jugak . Time tu ada kantung je , sedih sangat . Doc scan kandungan tak menjadi 🥲 apa boleh buat redha saja tggu dia turun sendiri . Sebulan kemudian tk sempat period sy pregnant semula 😅 Alhamdulillah dah 3rd trimester. Nanti sis consume supplements apa2 utk kuatkan rahim dan baby ya . Hugs 🫶🏻 🤗

Jangan sedih2 sis, kuatkan hati.. jangan stress.. sya pula bukan miscarriage, tapi TOP(termination of pregnancy) d usia 20w, baby da ckup sifat n kebumi mcm biasa.. sedih mmg sedih tp sya fikir klu stress akan makin mengganggu hormon, sya berjaya pregnant smula selepas 6 bulan, rezeki da smpai wlupun most dr advice bole preggy at least 6 months to 1 yr dlu..

9mo ago

boleh tahu kenapa.TOP?

bila jd keguguran, jgn salahkan diri sndiri, berendam air mata. kena redha dgn apa yg dh berlaku. I have experienced it, so utk plan next pregnancy, jaga jarak supaya ur inner body heal sepenuhnya..bg chance period dtg normal semula. do not put high hopes sbb bila u stress, hormon u akn kacau. eat healthy, enjoy berdua dgn suami.

Biasa misscarriage pada 1st trimester disebabkan masalah kromosom. samada telur/ovum atau sperma y x sihat. Sy suggest sis dan suami sama2 perbaiki kesihatan dan lifestyle. Dua2 kena amalkan makanan sihat, bersenam, jaga kesihatan emosi masing2. Insyaallah x lama lagi ada rezeki utk sis dan suami

Berdoa byk2 sis.. InsyaAllah ada rezeki lagi..mcm sy ggur Masa kandungan 13w 11.11.2022..mmg sedih sgt2 walaupun dah ada 3 ketul anak yg lain..tapi alhamdulillah perancangan Allah Dan rezeki yg Allah bagi sy mengandung plak sekarang dah 33w..percaya dgn rezeki Allah..semoga sis kuat..