Mohon pencerahan..

Salam, now saya nk masuk 18w pregnant.. Normal ke takda alahan? Perut pun mmg takkan nmpk lagi ke? If mmg tak nampak, baby ok je kan? Mohon penjelasan utk mereka berpengalaman tq 🙏🏻 #1st_pregnacy #ingintahu

4 Balas

masa sy first pregnancy sebelum ni pun memang macam macam sy fikir, overthinking pun ada, sebab kita takde rasa gerak baby, perut tak nampak, alahan takde. checkup kat kk pun sebulan sekali, kalau dapat dengar heartbeat tu alhamdulillah bersyukur. next appt tunggu sebulan lagi. setiap masa dok usap perut sembang dengan baby, dalam masa yang sama kita kena jaga mindset. sentiasa positifkan mind kita, sentiasa doakan yang baik baik untuk baby kita. inshallah kalau kita jaga diri kita baik baik, jaga makan, jaga kelakuan tak lasak tak terlalu penat, rehat cukup, tidur cukup, inshallah baby kita sihat. ada orang yang berkemampuan, hampir tiap minggu pergi scan nak tengok baby. kita ni pergi scan 4x je sepanjang 9 bulan pregnant. yang penting, kita yakin tawakal dan berserah kepada Allah.

7mo ago

alhmdulillah. be positive rite! 💪🏼

Normal sis, sy yg 21 week ni pon ramai yg terkejut bila tahu tgh preggy sbb xnampak sgt perut. InsyaAllah seminggu 2 lg dh blh rasa pergerakan baby. Mcm sy masuk je 19 week dh rasa gerakan baby.

7mo ago

yeke? tringin nk rasa 😄

normal je sis..lg2 kalau momy mmg kck comel je. mmg xnmpk la prt preg.. sy dr ank frst cmni. smpai da dkt due pn org xpecaye sbb pert kck je .🤭

7mo ago

kn. hehe. xpela. yg pntg bby dlm prt sihat. alhamdulillh

Sangat normal.

7mo ago

thankyou 😊