Bayi kuning

Salam. Nk tnye kat sini spe thu cara mcm mne nk hilangkan kuning bayi ? Pls respon.. tk snggup kesian tgok ank asl pegi klinik je kne cocok amik darah. Mntk tlg spe2 yg tahu tu boleh share tk😔😔😔 #firstbaby

19 Balas

anak saya kuning juga. paling tinggi 237. sekarang dh 196. berat badan pun naik. pada awal nya saya BF, tp baby xberak sgt. baru tahu rupanya susu saya xbnyak yg baby minum. kakak saya suruh saya makan sup lobak putih untuk banyakkan susu n kerap pam susu. bagi baby minum susu badan yg dipam dgn botol secara kerap setiap 2 jam. bila malam, saya bagi sus FM (saya beli enfalac A+ langkah 1 pek kecil) sebab xlarat dan mengantuk. setiap 2 jam juga. alhamdulillah, ada hasil. kerapkan baby minum susu supaya dia kerap kencing n berak. tu je caranya. tak perlu kena matahari dan sebagai nya. jgn lupa sendawakan baby supaya dia tak muntah susu.

4y ago

air mineral pun, jgn kurang 2-3liter dlm sehari

cuba mandikan anak dengan susu badan awk , sbb dia kena bgi minum susu badan or formula je bila kena kuning , big no pada petua mengarut tu , mandikan anak dgn susu badan , cmpur dgn air mandi dia , sblum mndi usapkan susu bdan pde kepala anak utk elak kerak kepala , mne yg da ad kerak kepala pun boleh cube , sy jmpe petua ni kt TAP indonesia . mmg jadi . alhamdulilah

try beli buah anggur hijau n perah...bagi baby minum sikit air perahan anggur tu... insyaallah kuning ye ilang nanti...sbb buat kat anak pon kuning dia ilang...x smpi berapa hari..Sye buat setiap hari masa kuning dia x turun

Ibu minum susu kambing fresh setiap pagi 1 gelas. pastu kerapkan menyusu bayi 2 jam 1 kali. Klau tak pasti bayi minum cukup ke tak, puan pam susu dan pastikan baby minum habis 4 oz dalam masa 3 jam

Sis pergi kedai ubat cina, beli uncang utk baby kuning. Rebus uncang tu dgn air paip. biarkan suam mandikan baby dgn air uncang tu. Amalkan sampai baby turun kuning tu. Cian baby

ibu bnykkan mnum susu kambing sbb bby mnyusu dgn ibu kan.. lagi rajin2 jmur kat matahari pagi2.. bb ayra pn mcm tuh.. alhamdulillah skrg kuning dah tkde dah..

Kerapkan penyusuan & elak jemur bayi in shaa allah turun kuning. Nurse jugak pesan masa checkup haritu elak makan kunyit & serai selagi bby still kuning.😉

35 hari dh bby msih kuning .. mcm2 dah try .. 😭.. kerap berak n kncing jgk . salu kjutkn.. bf n fm .. dktor sruh tmbh fm.. tpi kuning msih 170 ke ats ..

Mandi air badak. 2x sehari. Air badak campur dgn air yg baby nak mandi. Saya beli 1ctn , mandikan sampai baby dah takde kuning. Alhamdulillah turun

baby banyakkm minum susu ibu. kalau boleh , selang 1jam/2jam. dan, buar babynya banyak berak/kencing. in sya Allah.. kuning akan turun 😊