hb kurang

salam nak tnye kalau hb kurang nk buat mc mana ye 😌sebab risau dic ckp bahaya #firstbaby #ingintahu #pleasehelp

14 Balas

Sis bmi normal ke underweight? Klu normal InsyaAllah ambil Maltofer dgn air vitamin c mcm jus delima @ jus jambu batu @ jus sunquic tanpa gula dah ok cepat naiknya. Bg yg underweight, ikut pengalaman sy perlu labur lebih sikit & konsisten dlm tempoh yg lama. Sy ni dah dekat 2 bulan amalkan jus delima gulsan, coconut virgin oil, air buah kering & kurma cina, jambu batu, dragon druit, kacang kuda, telur puyuh.. hb still bawah 10. No give up ya sis. Try & error mana yg serasi dgn kita.

saya suka mkn seafood sjak mngndung ni . tp tk sllu ler . pling kerap mkn kerang . pstu sy lebihkn syur hijau . cer try mkn jambu batu . org kta elok tuk naikkn hb jugak . apa sja mkn la dgn ala kadar dan jgn berlebihan 🤭

Sy pun hb low. Sy ada cuba jus mamariam. Bg sy ok. N kwn sy pun ckp hb dia naik. Tp sy stop sbb agak pricey. Then sy tukar ke horlicks. Hehe. N maintain mkn iberet yg doc bg tiap hari. So far hb sy dah ok. 11.8.

ambil makanan untuk tambah darah. sayur bayam, daging merah, buah delima. nak makan supplements utk pregnant moms pun boleh asalkan ada rujukan dgn doctor. InsyaAllah serba serbi membantu.

2y ago

terima kasih ❤️

Masa pregnant, sy mmg tak boleh makan daging/organ etc dan sy tak berani ambil supplement selain yg Dr bg. So sy mkn byk buah naga. utk naikkan hb. Hb sy dr 10.5 terus naik 11.5 dlm 2 minggu.

Saya makan ubat dgn air ribena. Bancuh kosong tak letak byk pun kordial nya tak nak manis. Hb asyik 10 je susah nak naik, sekali ada kawan nurse ajar. Eh mendadak naik 12. Pelik jugak.

Mcm saya esok nk check hb ,hri ni saya mkan jambu batu sekali kulit dgn kerang rebus ..alhamdulillah hb naik blik dari 10.8 naik 11.6

hi masa sy pregnant dulu sy terus consume jus mamariam. alhamdulillah hb sangat cantik sepanjang kehamilan. badan pun rasa bertenaga.

2y ago

ok terima kasih nanti saya suruh hubby cari kan jus tu ❤️

sis boleh cuba mkn kurma.. jambu batu.. bayam.. sayur2 ijau.. kerang(kadang2) susu.. multivitamin(maltofer@iberet@obimin@zincofer)..

mkn kurma..kalau Ada budget lebih mkn mamariam..sy alhamdulillah spnjg mgndung amal Tu Hb normal..misi tak bising